Сьогодні даний морепродукт користується величезною популярністю в Японії (з нього готують більше 300 страв!) і Китаї, проте останнім часом низка європейських країн також звернула на нього увагу.
Морську капусту відносять до роду бурих водоростей, вона має пластинчасте слоювання шириною до 0,5м і довжини до 25м. Найбільші ліси бурих водоростей розвинені в холодних морях (Льодовитому океані, Північно-Атлантичному океані, Північному морі), в південних морях морська капуста досягає лише середньої величини і вважається менш корисною, значно поступаючись по своєму хімічному складу. У ламінарії, яка добувається в холодних морях, виявлена значно більша концентрація біологічно активних речовин, що пов"язано насамперед з меншою випаровуваністю йоду в північних морях.
Морська капуста - це криниця вітамінів, мікроелементів і амінокислот, це також відмінний засіб для очищення організму від шлаків. У морській капусті на відміну від звичайної в два рази більше фосфору, в 11 разів більше магнію, в 16 разів більше заліза і в 40 разів більше натрію. У ній також містяться полісахариди, фруктоза, альгінова кислота, йод, вітаміни В1, В2, В12, Д, А, Е, аскорбінова кислота, калій, клітковина, мікро- і макроелементи. За своїм змістом вітамінів ламінарія перевершує багато фруктів і овочі.
Морська капуста сприяє поліпшенню травлення і обмінних процесів, зміцненню імунітету, нормалізації функцій щитовидної залози (у складі морської капусти є велика кількість легко засвоюваного йоду, який і сприяє нормалізації функції щитовидної залози), центральної нервової системи і серцево-судинної системи, виводить токсини, радіонукліди (завдяки змісту альгинатів), холестерин, усуває вітамінно-мінеральну недостатність. Ламінарія також сприяє очищенню крові в організмі. У крові йдуть безперервні процеси руйнування старих клітин і створення нових, для чого необхідна постійний приток активних речовин, вітамінів (особливо важливі вітаміни групи В), мікроелементів, зокрема заліза, а все це якраз таки є в морській капусті.
Лікарі всього світу рекомендують застосовувати морську капусту при атеросклерозі, гіпертонії, ішемічній хворобі, хронічному запорі. Ламінарію можна також застосовувати при розвантажувальній дієті, з метою зниження ваги, при очищенні організму від шлаків.
Дослідження виявили, що ламінарія здатна допомагати і в онкології (зупиняє ріст пухлин!). З цієї причини невисокий відсоток захворювання раком грудей у японок і китаянок пояснюється саме тим, що вони багато споживають морської капусти, повідомляє neboley.com.ua.
Коментарі