вівторок, 01 липня 2008 15:37

Чим корисна морська капуста

Впродовж вже багатьох років люди використовують в їжу морську капусту. Першими заговорили про унікальні властивості морської капусти (ламінарії) стародавні китайці. Вони навіть внести її до реєстру лікарських засобів, які необхідні людині.

Сьогодні даний морепродукт користується величезною популярністю в Японії (з нього готують більше 300 страв!) і Китаї, проте останнім часом низка європейських країн також звернула на нього увагу.

Морську капусту відносять до роду бурих водоростей, вона має пластинчасте слоювання шириною до 0,5м і довжини до 25м. Найбільші ліси бурих водоростей розвинені в холодних морях (Льодовитому океані, Північно-Атлантичному океані, Північному морі), в південних морях морська капуста досягає лише середньої величини і вважається менш корисною, значно поступаючись по своєму хімічному складу. У ламінарії, яка добувається в холодних морях, виявлена значно більша концентрація біологічно активних речовин, що пов"язано насамперед з меншою випаровуваністю йоду в північних морях.

Морська капуста - це криниця вітамінів, мікроелементів і амінокислот, це також відмінний засіб для очищення організму від шлаків. У морській капусті на відміну від звичайної в два рази більше фосфору, в 11 разів більше магнію, в 16 разів більше заліза і в 40 разів більше натрію. У ній також містяться полісахариди, фруктоза, альгінова кислота, йод, вітаміни В1, В2, В12, Д, А, Е, аскорбінова кислота, калій, клітковина, мікро- і макроелементи. За своїм змістом вітамінів ламінарія перевершує багато фруктів і овочі.

Морська капуста сприяє поліпшенню травлення і обмінних процесів, зміцненню імунітету, нормалізації функцій щитовидної залози (у складі морської капусти є велика кількість легко засвоюваного йоду, який і сприяє нормалізації функції щитовидної залози), центральної нервової системи і серцево-судинної системи, виводить токсини, радіонукліди (завдяки змісту альгинатів), холестерин, усуває вітамінно-мінеральну недостатність. Ламінарія також сприяє очищенню крові в організмі. У крові йдуть безперервні процеси руйнування старих клітин і створення нових, для чого необхідна постійний приток активних речовин, вітамінів (особливо важливі вітаміни групи В), мікроелементів, зокрема заліза, а все це якраз таки є в морській капусті.

Лікарі всього світу рекомендують застосовувати морську капусту при атеросклерозі, гіпертонії, ішемічній хворобі, хронічному запорі. Ламінарію можна також застосовувати при розвантажувальній дієті, з метою зниження ваги, при очищенні організму від шлаків.

Дослідження виявили, що ламінарія здатна допомагати і в онкології (зупиняє ріст пухлин!). З цієї причини невисокий відсоток захворювання раком грудей у японок і китаянок пояснюється саме тим, що вони багато споживають морської капусти, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна морська капуста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі