Відомі з давніх часів протицингова, протисклеротична властивості черемші. Вона перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. У народній медицині застосовується при гнійних отитах, ревматизмі.
Як прянощі використовують надземну частину черемші, а також її цибулини. Листя і черешки вживають з весни до цвітіння в сирому вигляді, додаючи в салати, супи, начинки для пирогів, а також як прянощі до м"ясних, рибних і овочевих блюд. Черемша покращує аромат і смак дичини.
Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготоване блюдо.
Черемшу готують про запас: солять, квасять, маринують (останній спосіб використовують найчастіше). Надземну частину також сушать, а потім подрібнюють, залишаючи на зиму в герметичній тарі, повідомляє УНІАН.
Коментарі