четвер, 03 квітня 2008 09:06

Чим корисна черемша

Черемша багата вітамінами. Збір її зелені проводять в квітні-травні, якраз коли відчувається недолік їх в раціоні. Вона містить каротин, вітамін С, а також ефірне масло, фітонциди, лізоцим. Її використовують як протигарячковий засіб.

Відомі з давніх часів протицингова, протисклеротична властивості черемші. Вона перешкоджає накопиченню холестерину в крові, покращує травлення, стимулює серцеву діяльність. У народній медицині застосовується при гнійних отитах, ревматизмі.

Як прянощі використовують надземну частину черемші, а також її цибулини. Листя і черешки вживають з весни до цвітіння в сирому вигляді, додаючи в салати, супи, начинки для пирогів, а також як прянощі до м"ясних, рибних і овочевих блюд. Черемша покращує аромат і смак дичини.

Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготоване блюдо.

Черемшу готують про запас: солять, квасять, маринують (останній спосіб використовують найчастіше). Надземну частину також сушать, а потім подрібнюють, залишаючи на зиму в герметичній тарі, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Чим корисна черемша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі