пʼятниця, 08 жовтня 2010 10:09

Через 20 років у Африці не залишиться жодного лева

Через 20 років у Африці не залишиться жодного лева

Цілком можливо, що в найближчі 20 років Африка залишиться без свого головного символу - левів. До такого висновку дійшов директор екологічного фонду Endangered Wildlife Fund Херрієт Дейвіс-Мостерт.

Левів, яких у світі, за різними даними, налічується від 16 до 30 тисяч особин, знищують за межами заповідників, найбільше - власники тваринницьких ферм і пастухи. Також до вимирання призводить і скорочення природного місця існування, і розвиток комерційного полювання, вважає Херрієт Дейвіс-Мостерт.

За деякими даними, за останні 20 років популяція левів на нашій планеті скоротилася на третину. Зокрема, в Кенії чисельність левів скорочується приблизно на сто особин кожен рік, а у світі - на дві тисячі. Цілком можливо, що в майбутньому процес знищення цих тварин прискориться у зв'язку зі зростанням попиту на фрагменти тіл диких тварин.

Лева називають "Царем звірів".У європейській традиції він символ потужності, що втілює силу сонця і вогню. У геральдиці лев символізує королівську гідність і благородство.

У країнах Південно-Східної Азії (Китаї, Японії, Кореї) з давніх часів існує особливий, сильно міфологізований та стилізований образ лева - так званий Китайський лев. Він мало схожий на реального лева і нагадує, швидше, міфічну істоту. За віруваннями Стародавнього Китаю, лев - міфічний захисник Закону, страж сакральних споруд. Він є символом могутності й успіху, царської влади і сили. Такі леви встановлювалися як "варта" перед воротами імператорських усипалень, урядових резиденцій, адміністративних будівель і культових споруд імператорського Китаю (приблизно від часів династії Хань) і Японії. Нині - це атрибут буддійських храмів у Східній Азії (Китай, Корея, Японія) та Центральної Азії (Монголія і Росія) і синтоїстських святилищ.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, яке проводила німецька газета Bild разом з організацією по захисту тварин PETA, київський зоопарк - один з 5-ти найбільш жахливих звіринців у світі. Дослідники відзначають, що такої великої смертності, та ще й за такий короткий період, не спостерігалося в жодному зоопарку світу. Тільки за останні півроку тут загинули бізон, амурський тигр, ведмідь, зебра, броненосець, 13 великих пернатих, кінь Пржевальського та індійський слон Бой.

Km.ru, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через 20 років у Африці не залишиться жодного лева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі