Гематоенцефалічний бар"єр - це фільтр між кров"ю і центральною нервовою системою, що захищає мозок від токсинів і мікробів, що потрапили в кровоносні судини. Попередні дослідження показали, що надлишок холестерину робить гематоенцефалічний бар"єр проникнішим, збільшуючи ризик розвитку старечого недоумства.
Дослідники під керівництвом Джонатана Гейгера годували кроликів їжею з високим вмістом холестерину. Крім того, деякі тварини щодня отримували воду, що містить 3 міліграми кофеїну (що еквівалентно одній чашці кави).
Через 12 тижнів, у кроликів, що отримували кофеїн, гематоенцефалічний бар"єр виявився значно міцнішим, ніж у їх побратимів, що вживали звичайну воду, повідомив Гейгер. Гістологічне дослідження мозку кроликів показало підвищення активності астроцитів - клітин мікроглії мозку, а також зниження проникності гематоенцефалічного бар"єру.
Нові дані можу допомогти в боротьбі з хворобою Альцгеймера, при якій відбувається підвищення рівня холестерину в крові пацієнтів і, як наслідок руйнування гематоенцефалічного бар"єру, вважають учені, повідомляє Медпортал.
Коментарі