пʼятниця, 04 квітня 2008 11:18

Чашка кави в день захищає мозок

Чашка кави в день захищає мозок
Щоденне вживання однієї чашки кави в день укріплює гематоенцефалічний бар"єр, захищаючи мозок від шкідливої дії холестерину. До такого висновку дійшли учені з Університету Північної Дакоти, що проводили експерименти на кроликах, повідомляє JournalOfNeuroinflammation.

Гематоенцефалічний бар"єр - це фільтр між кров"ю і центральною нервовою системою, що захищає мозок від токсинів і мікробів, що потрапили в кровоносні судини. Попередні дослідження показали, що надлишок холестерину робить гематоенцефалічний бар"єр проникнішим, збільшуючи ризик розвитку старечого недоумства.

Дослідники під керівництвом Джонатана Гейгера годували кроликів їжею з високим вмістом холестерину. Крім того, деякі тварини щодня отримували воду, що містить 3 міліграми кофеїну (що еквівалентно одній чашці кави).

Через 12 тижнів, у кроликів, що отримували кофеїн, гематоенцефалічний бар"єр виявився значно міцнішим, ніж у їх побратимів, що вживали звичайну воду, повідомив Гейгер. Гістологічне дослідження мозку кроликів показало підвищення активності астроцитів - клітин мікроглії мозку, а також зниження проникності гематоенцефалічного бар"єру.

Нові дані можу допомогти в боротьбі з хворобою Альцгеймера, при якій відбувається підвищення рівня холестерину в крові пацієнтів і, як наслідок руйнування гематоенцефалічного бар"єру, вважають учені, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Чашка кави в день захищає мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі