четвер, 20 березня 2008 09:27

Чадний газ корисний при захворюваннях легенів

Чадний газ, токсичний для організму людини, може стати новими ліками від астми і хронічного бронхіту. У експериментах на людях і тваринах невеликі кількості цієї речовини надавали лікувальний ефект, знижуючи рівень запалення в тканинах, повідомляє журнал NewScientist.

Чадний газ утворюється практично при всіх видах горіння, і міститься, зокрема, в автомобільних вихлопах і сигаретному димі. Зв"язуючись з гемоглобіном, цей газ блокує передачу кисню тканинам, викликаючи гіпоксію. Щороку від отруєння чадним газом вмирають сотні людей. Тим часом, невеликі кількості чадного газу утворюються в організмі людини і виконують важливі фізіологічні функції.

У експериментах на тваринах, що продовжуються і в даний час, було продемонстровано корисну дію малих доз чадного газу: протизапальний і антиоксидантний (захист від шкідливих вільних радикалів) ефект.

Голландські учені з Університетського медичного центру Гронінгена провели дослідження за участю 18 пацієнтів, страждаючих хронічними обструктивними хворобами легенів (ХОХЛ) - хронічним бронхітом і емфіземою легенів. Учасники вдихали малі дози чадного газу по дві години щодня протягом чотирьох днів.

Потім у учасників визначали концентрацію певного типу імунних клітин, що відображає активність запалення в бронхах. З"ясувалося, що у пацієнтів цей показник знизився приблизно на третину, повідомили дослідники. Це свідчило про те, що чадний газ надає протизапальний ефект і може полегшувати симптоми у пацієнтів з хронічними захворюваннями легенів, зробили висновок дослідники.

В даний час учені планують проведення масштабніших досліджень, а фармацевтичні фірми займаються розробкою препаратів з повільним вивільненням чадного газу. Тим часом, грань між лікувальним і токсичним рівнем газу дуже хитка, що може служити перешкодою до створення ліків і робить їх потенційно небезпечними, попереджають фахівці, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чадний газ корисний при захворюваннях легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі