вівторок, 04 грудня 2012 14:09

Брязкіт монет оживляє скульптуру
16

Фото: Фото надані колективом "Джайра"

У Черкасах створено колектив  живих скульптур "Джайра". До нього входять четверо хлопців і шестеро дівчат. Година виступу коштує 500 грн. На соціальних проектах виступають безкоштовно.

"Спочатку нас було троє, - розповідає 23-річна Дар'я Дрозденко. - Перші костюми були із звичайної білої тканини, в тон фарбували відкриті частини тіла, руки й обличчя. Фарбу розмішували медом та ще деякими інгредієнтами - це наша таємниця. Вперше виступили на благодійному концерті для онкохворих дітей в центрі Черкас. Гроші люди кидали в коробочки, які стояли поряд із нашими скульптурами. Щойно брязкала монетка, скульптура починала оживати і повільно рухатися."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вільнюсі по місту кочує яйце, а бурштинові прикраси коштують "копійки"

На перші костюми кожен учасник витратив не більше 100 грн. На сукню для Дар'ї пішло 17 грн.

"Допоміг секонд-хенд. І ще півсотні витратила на фарбу з інгредієнтами. Гримуємо частіше всього обличчя, руки, інколи волосся. Хлопців можемо повністю загримувати. Інколи на це витрачаємо понад дві години. Все залежить від образу. В тон одягу і гриму фарбуємо взуття. Використовуємо своє "беушне", - каже дівчина.

За рік колектив виріс до 10 осіб. Сюди входять соціальні працівники,  викладач університету, дизайнер, студенти і школярка.  В гардеробі мають 25 костюмів: білих, "золотих", середньовічних, венеціанських, ангелів, Сонця і Місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Славнозвісну буддійську статую виготовили з уламків метеорита

"Шиємо з добротної тканини. Оздоблюємо камінням і малюнками.  Якщо робота надскладна, тоді пошиття замовляємо в ательє. На оздоблення знайомі із Західної України прислали цілий мішок відбірного гусячого пера. Парики купляємо через інтернет, замовляємо венеціанські маски. Костюми  зберігаємо вдома. Крила у мене висять на карнизах, бо нікуди не поміщаються", - розповідає Дар'я.

Виступ черкаських "живих скульптур" триває  від 30 хв до 4 годин. Виступають на корпоративах, днях народженнях, весіллях та беруть участь у благодійних концертах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник Тарас Полатайко здав 5 літрів крові для інсталяції

"Найкраще на живі скульптури реагують діти. Дорослі намагаються розсмішити. Штрикають, пальцями, смикають, щипають, торкають за ніс. Перевіряють чи справжні. Але актор ні на яку провокацію не має піддаватися. Можна підморгувати, повернутися в іншу сторону, не виходячи з мовчазного образу, використовуючи жести і міміку", - каже Дар'я Дрозденко.

Черкаські "живі скульптури" виступають по всій Україні.

 

Зараз ви читаєте новину «Брязкіт монет оживляє скульптуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі