середа, 09 квітня 2014 18:04

Британка клонувала свого собаку
11

30 квітня у Сеулі, в Південній Кореї, з'явилось на світ, із зразка ДНК 12-річної такси Вінні, перше британське клоноване цуценя. Його власниця, постачальниця із західного Лондона 29-річна Ребекка Сміт виграла клонування свого пса на конкурсі. Для участі вислала зняла про нього відео.

Пес потрапив у шот-лист із трьох учасників. Після перемоги у Вінні взяли зразок його шкіри із ДНК . Помістили в розчин нітрогену та надіслали науковцям із лабораторії "Сооам Біотех" в Сеулі. Там зразок перенесли в ембріон сурогатної матері. Процес перенесення ембріону зайняв один день. Цуценятко народилося унаслідок кесаревого розтину. У віці 10 днів важило 520 грамів. Сміт спостерігала за його народженням. За британськими законами додому його зможе забрати через півроку.

Новонародженого пса назвала Міні-Вінні. Каже, що він на вигляд точно такий як Вінні-старший. Коштує клонування собаки 60 тис. фунтів, у гривнях це 1,2 млн.

"Мій пес особливий і йому вже 12. На жаль, він не вічний", - розповіла Сміт. У дитинстві Вінні їй допоміг пережити булімію.

Вперше клонували тварину в Единбурзі у 1996 році, вівцю Доллі. Вона померла в шість років від захворювання легень. На 4-6 років раніш, ніж звичні вівці. Мала слабкий імунітет та рідко гуляла із іншими вівцями. Через життя в зачиненому приміщення раніш постаріла і від цього захворіла. Собаку клонували вперше у 2005 у тій же лабораторії під керівництвом науковця Хвана Усока. Лабораторія клонує бійцівських псів для південнокорейських урядових установ та ряд цінних порід для США.

"Власники будуть розчаровані. Пес стає таким, як він є, більшою мірою від того, як ви його виховаєте. А якщо витратити на нього 60 тис. фунтів - ставлення буде інакшим",- коментує ембріолог Ян Вілмут.

Зараз ви читаєте новину «Британка клонувала свого собаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі