вівторок, 25 травня 2010 11:22

Біологи вимагають визнати китів і дельфінів розумними істотами

Біологи вимагають визнати китів і дельфінів розумними істотами

Кити і дельфіни повинні отримати "людські права" на життя і свободу через свій інтелект.

Таку заяву зробила група фахівців у галузі охорони навколишнього середовища, філософії, права і етики на конференції, організованій Товариством охорони китів та дельфінів у Гельсінському університеті (Фінляндія).

Демарш спрямований проти Японії, Норвегії та Ісландії - головних мисливців на китів і дельфінів. Ці країни послідовно виступають проти заборони на промисел, їм не потрібні і спеціальні заповідники для морських ссавців. На їхню думку, немає ніяких реальних доказів того, що ці тварини розумніші, наприклад, за корів або свиней.

Учасники конференції, однак, впевнені, що, відповідно до даних безлічі досліджень, велетенські морські ссавці мають ледь не людську самосвідомість, про що свідчить здатність до спілкування та організації складних спільнот. Це робить їх схожими на деяких приматів.

Томас Уайт, директор Центру етики і бізнесу при Університеті Мерімаунта ім. Лойоли (США), відзначає, що дельфіни можуть упізнавати себе в дзеркалі. Навіть люди набувають такої здатності тільки в 18-місячному віці.

За твердженням Хела Уайтхеда, професора біології Університету Далхаузі (Канада), з'являється все більше свідчень на користь того, що кити мають людиноподібну культуру.

Наприклад, гідролокатори кашалотів, з допомогою яких вони шукають рибу, настільки сильні, що вони можуть постійно глушити величезну територію, якщо будуть використовувати їх на повну потужність.

Втім, кити не застосовують гідролокатори в якості зброї, демонструючи, на думку професора Уайтхеда, моральні принципи.

Не всі вчені згодні з цією точкою зору. "Немає нічого, що відрізняло б їх від інших ссавців - тюленів, левів, тигрів", - говорить Пол Мангер, біолог з Університету Вітватерсранда (ПАР). Він вважає, що великий мозок морських ссавців, до якого апелюють деякі, розвинувся лише внаслідок необхідності вижити в холодній воді.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Біологи вимагають визнати китів і дельфінів розумними істотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі