середа, 12 березня 2008 19:04

Біодобавка для бодібілдеров корисна при вагітності

Креатин, який вживають бодібілдери і пауерліфтери для збільшення м"язової сили і витривалості, може бути корисний і при вагітності. Австралійські учені з"ясували, що ця біодобавка зменшує ризик пошкодження мозку плоду в умовах гіпоксії (дефіциту кисню), повідомляє American Journalof Obstetricsand Gynecology.

Учені з Університета Монаша проводили експерименти на каїрських голчатих мишах. На відміну від домашніх мишей, які народжуються незрячими, голчаті миші з"являються на світ з розплющеними очима і розвиненішим мозком - з цієї причини вони служать хорошою моделлю для вивчення новонароджених.

Керівник дослідження Зої Айленді її колеги додавали 5% креатину в їжу вагітних мишей. Креатин - це органічна кислота, яка присутня в м"ясі і рибі, а також може вироблятися в організмі людини. В умовах кисневого голодування креатин може служити джерелом енергії, перешкоджаючи пошкодженню кліток. За 1-2 дні до пологів учені викликали штучну гіпоксію, після якої проводилося витягання плоду з подальшою реанімацією.

В результаті експерименту вижили 95% мишей, матері яких приймали креатин, і лише 63% мишастих, матері яких харчувалися звичайною їжею. Крім того, потомство тварин, приймаючих БАД, швидше набирало вагу. На думку Айленд, останнє пояснювалося меншим пошкодженням смоктального рефлексу при ураженні мозку.

Гіпоксія плоду є частим ускладненням вагітності і пологів. У розвинених країнах кожне трьохсоте немовля страждає від родових травм, пов"язаних з перенесеною гіпоксією.

"Я є переконаним прихильником прийому креатину під час вагітності, проте в останніх експериментах була використана дуже висока його доза. Хоча попередні випробування показали, що навіть недоношені діти добре переносять високі дози креатину, нам обов"язково необхідні додаткові дослідження", - повідомив Патрік О"брайн з лондонського Королівського коледжу акушерів-гінекологів, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Біодобавка для бодібілдеров корисна при вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі