вівторок, 09 листопада 2010 14:59

Біля Севастополя археологи відкопали середньовічну будівлю (ФОТО)

У Камишовій бухті Севастополя фахівці-археологи Національного Заповідника "Херсонес Таврійський" прямо на березі моря виявили "аномальний квадрат".

Розкопки відбуваються на території, яка призначена для будівництва промислового об'єкту. Перед забудовою ділянки її детально вивчили. Вчені прибули ще в жовтні і майже відразу відкопали незвичайне спорудження.

Вони виявили шар нанесеного вітром пилу, що не перевищує 30 сантиметрів. Навіть побіжного погляду археологів вистачило для визначення "аномального квадрата". Щось подібне, на рівні розпливчастих контурів, знаходили на Фіоленті. Але тоді, крім обрисів, розкопки нічого не дали. Тут же вперше археологи отримали можливість побачити будівлю, що впирається фундаментом у скелю.

Науковий співробітник Національного археологічного Заповідника "Херсонес Таврійський" Анастасія Шевченко відносить цей об'єкт до раннього середньовіччя. Кам'яна кладка, цоколь метрової висоти зі сферичним ухилом, покояться на скельному моноліті. На думку вчених, нижче шукати артефакти не має сенсу.

Серед пилу також знайдено кілька монет 5 століття нашої ери, пише Севастопольський меридіан.

На підлозі в центрі імовірного житла "камишівців" проглядається чорне кострище. Кругла в плані споруда могла бути своєрідною юртою або вігвамом. Споруда, обтягнута поверх жердин та лози шкірою або тканиною могла бути далеко не сезонним укриттям від негоди. Купол міг бути і дерев'яним з покриттям з очерету або соломи.

Поки нічого більш конкретного сказати фахівці не можуть.

Зараз ви читаєте новину «Біля Севастополя археологи відкопали середньовічну будівлю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі