середа, 23 квітня 2008 13:01

Біля берегів Ісландії виявлений підводний вулкан

Біля берегів Ісландії виявлений підводний вулкан
Ісландські учені повідомили про унікальну знахідку - недалеко від побережжя Ісландії виявлений гігантський і вкрай незвичайний підводний вулкан, розташований на хребті Рейкьянес. Фактично півостровом Рейкьянес є частина ще більшого хребта Среднеатлантічекого, по межі якого змикаються тектонічні плити Північної Америки і Євразії.

Учені говорять, що Рейкьянес - це один з півостровів в Ісландії, що мають вулканічне походження, тобто те, що зараз є частиною острова, колись було лавою, що просто застигла на поверхні. Проте не весь Рейкьянес вулканічного походження. До таких висновків дійшла команда фахівців з Університету Ісландії.

Річ у тому, що океанський хребет, що проходить по дну Атлантичного океану, відносно активно міняє свою форму, внаслідок чого крупним підводним вулканам досить важко сформуватися без крупних вивержень лави. Щось подібне виявили і ісландські учені влітку 2007 року.

"Ми проводили звичайні океанологічні роботи і за 150 кілометрів на південь від Ісландії виявили раніше невідому структуру, що виявилася гігантським активним вулканом, який приблизно на кілометр підноситься над основним хребтом. Фактично пік вулкана не дістає до поверхні менше 400 метрів", - говорить Арманн Хеклудссон, ісландський вулканолог.

За словами учених, якби людство змогло зафіксувати виверження вулкана, то воно, напевно, діставало б до поверхні Атлантичного океану.

Підставу вулкана має приблизно 50 км у діаметрі, а його пік, відомий також як кальдера, має цілих 10 км завширшки. Фахівці говорять, що структура і формат підводного вулкана говорять про те, що він і сам у минулому був створений з лави.

Хеклудсон говорить, що аналогічні розміри має підводний вулкан Крафла, розташований на північному сході Ісландії. Крафла за свою історію вивергалася 29 разів, останній раз був в 1984 році. "Ніхто не знає, коли вулкан почне виверження наступного разу, це питання часу. Жителям Ісландії ці вулкани не загрожують, оскільки вони знаходяться під водою, але з наукової точки зору, їх присутність - це дуже цікаве явище", - говорить учений.

У поточному році ісландські учені мають намір зробити занурення до нового вулкана, щоб краще вивчити його природу, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «Біля берегів Ісландії виявлений підводний вулкан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі