середа, 09 лютого 2011 17:01

Більшість українських дітей легковажно розповсюджують особисту інформацію в інтернеті

Більшість українських дітей легковажно розповсюджують особисту інформацію в інтернеті

Більше половини дітей, які користуються інтернетом, нічого не знають про ризики в мережі.

Про це свідчать результати проведеного компанією "Майкрософт Україна" дослідження, що демонструє поведінку в мережі дітей та підлітків.

Згідно з оприлюдненими даними, в Україні 96% дітей віком від 10 до 17 років користуються інтернетом. Але більше половини з них не знають про те, яка небезпека чекає на них в мережі. Протягом останнього року кількість дітей віком 10-17 років, які опанували інтернет, становила 96%. Утім, про те, які ризики існують в мережі і як на них реагувати, знає менше половини. Окрім того, багато дітей безтурботно розміщують особисту інформацію і ходять на зустрічі з віртуальними знайомими.

Фахівці наголошують на легковажному ставленні дітей усіх вікових груп – а особливо 15-17 років – до розповсюдження особистої інформації. За даними дослідження, 44% дітей перебувають в потенційній зоні ризику (надають особисту інформацію) і 24,3% вже були у ризикових ситуаціях (ходили на зустріч із віртуальними знайомими). У віковій групі від 15 до 17 років цей показник становить 60,3%.

Задля спілкування в соціальних мережах виходять в інтернет 52% дітей. Вони залишають свій номер телефону (46%) та домашню адресу (36%), а також особисті фото (51%). У той же час 6,5% підлітків 15-17 років розповсюджували онлайн особисту інформацію про своїх батьків. Серед молодшої групи респондентів 10-11 років цей показник становить поки лише 0,4%.

"Результати дослідження ілюструють, що сьогодні в Україні щодо безпеки в інтернеті недостатньо інформовані як діти, так і їхні батьки та вчителі. При цьому залучення дорослих у процес навчання дітей з цього напряму залишається вельми низьким, хоча 72,5% дітей виказали зацікавленість в отриманні інформації. Тому вочевидь, необхідно задіяти масові канали комунікації, щоб підвищити мотивацію приділяти належну увагу онлайн-культурі молодих українців", - прокоментувала результати дослідження Валентина Оржеховська, доктор педагогічних наук, професор, завідувачка лабораторією превентивного виховання Інституту проблем виховання НАПН, завідувачка кафедрою ЮНЕСКО "Превентивна освіта і соціальна політика".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Більшість українських дітей легковажно розповсюджують особисту інформацію в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі