середа, 12 березня 2008 13:21

Більшість сучасних ліків допомагають лише чоловікам

Більшість сучасних ліків допомагають лише чоловікам

Учені заявляють, що мозок чоловіків і жінок може впливати на їх схильність до різних захворювань, а також визначати їх реакцію на ліки.

Учені вже давно відмітили, що жінки, наприклад, більш схильні до депресії і до булімії, тоді як чоловіки - до хвороби Паркінсона.

Дослідження мозку чоловіків і жінок показали, що вони мають різну структуру.

Учені вважають, що якщо з"єднати ці два факти, то можна зробити висновок про те, що ліки майбутнього повинні бути різними для чоловіків і жінок.

Більшість ліків сьогодні випробовуються на чоловіках. Це означає, що для жінки вони можуть виявитися не такими ефективними.

Учені пояснюють, що між формуванням статевих органів і формуванням мозку існує досить значна різниця в часі. Статеві органи формуються у першій половині вагітності, тоді як структура мозку - в другій і частково після народження.

Саме тому, вважають учені, існує вірогідність помилки - коли стать людини не співпадає з "статтю" мозку.

Професор Дік Свааб з Інституту дослідження мозку в Амстердамі довгий час вивчав транссексуалів, які стверджували, що вже в ранньому дитинстві відчували, що народилися в "чужому" тілі.

Свааб говорить, що, досліджуючи подібні випадки, учені виявили у деяких чоловіків жіночу структуру мозку.

"Стать" мозку частково визначається рівнем різних гормонів: у жінок превалює гормон естроген, а у чоловіків - тестостерон.

Учені виявили, що гормони можуть впливати на схильність до різних захворювань. Наприклад, у жінок, страждаючих від розсіяного склерозу, рівень чоловічого гормону тестостерону набагато нижчий, ніж у здорових жінок.

Подібна ж залежність спостерігається у випадках хвороби Паркінсона, яка набагато ширше поширена серед чоловіків, ніж серед жінок.

Деякі експерименти з лабораторними щурами частково підтверджують цю теорію. Наприклад, щури-самки, у яких були видалені яєчники, і відповідно різко понижений рівень жіночого гормону, проявляли таку ж реакцію на симптоми хвороби Паркінсона, як і щури-самці.

Коли їм уприскували достатню кількість естрогену, щури відновлювали свою захисну реакцію на хворобу.

В той же час у кастрованих щурів-самців спостерігалися менш виражені симптоми хвороби.

Гілліс вважає, що, мабуть, в організмі існує якась запрограмована реакція на "чужорідні" гормони. Це означає, що ліки можуть мати різний ефект на жіночий і чоловічий організми.

З подібним висновком згодні багато учених, зокрема Аніта Холдкрофт - також з Імперіал коледжу Лондона. Холдкрофт відзначає, що рівень гормонів в жіночому організмі, на відміну від чоловічого, постійно змінюється, а від цього може залежати дія ліків.

Холдкрофт вивчала мозок жінок під час і після вагітності. Вона виявила, що під час вагітності мозок жінок зменшується, а в перші півроку після пологів поступово відновлює свій розмір, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Більшість сучасних ліків допомагають лише чоловікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі