Ексклюзиви
вівторок, 16 вересня 2008 08:43

Безсоння змушує краще говорити і швидше читати

Люди, що страждають від безсоння, мають кращі мовні навики і в довгостроковій перспективі удосконалюють пізнавальні функції. Дослідники виявили, що нестача нормального сну призводить до повної зміни роботи мозку.

За результатами функціонального магнітного резонансу було помічено, що у людей з безсонням менше активована ліва середня передлобова кора і ліва лобова мозкова звивина. Проте, не дивлячись на зменшену мозкову активацію, такі пацієнти швидше читали і писали.

Тести, проведені в Інституті неврології в Амстердамі (Нідерланди), виявили краще виконання мовних завдань в тих, хто мав хронічні порушення режиму сну - принаймні, протягом 2,5 років. Жодних пізнавальних відхилень не було зафіксовано.

Учені вважають, що з нестачею сну мозок переналаштовується і активує помилково ті області, які при здоровому режимі сну не повинні посилено працювати. Цей парадоксальний процес відбувається з одночасним пошкодженням областей, відповідальних за обробку мовної інформації, повідомляє АМІ-ТААС.
Зараз ви читаєте новину «Безсоння змушує краще говорити і швидше читати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути