середа, 28 січня 2009 11:43

Бджоли можуть розпізнавати обличчя людей

Бджоли можуть розпізнавати обличчя людей

Медоносні бджоли виявилися здатними розпізнавати людські обличчя, навіть якщо вони ніколи не бачили їх під таким кутом. Експерименти, які дозволили вченим дійти подібного висновку, описані в прес-релізі Університету Монаша (Австралія).

Дослідники навчали бджіл розпізнавати обличчя, використовуючи досліди з нагородженням (якщо бджола підлітала до правильного обличчя, вона отримувала шматочок цукру) або покаранням (за невірний вибір комасі "пропонувалося" спробувати гіркий розчин). Зображення облич показували бджолам на плоскому екрані під різними кутами.

Після того, як комахи навчилися розпізнавати конкретне обличчя, дослідники провели серію контрольних дослідів. Виявилось, що бджоли, які бачили зображення обличчя в анфас і під кутом 60 градусів, здатні впізнати це обличчя, повернене до них на 30 градусів. Комахи, "знайомі" тільки з однією проекцією обличчя, не могли впізнати його під іншим кутом.

Поки що дослідники не можуть відповісти на запитання, як саме бджоли розпізнають обличчя в іншій проекції. Комахи можуть або "виводити середній портрет", або "подумки" повертати обличчя, що з"явилося в новому ракурсі, до вже знайомого положення.

Як підкреслюють вчені, важливість їх роботи полягає в доказі факту, що бджоли з їх маленьким мозком (близько 0,01 відсотка від мозку людини) здатні вирішувати такі складні задачі. Якщо біологам вдасться зрозуміти принцип організації, в перспективі (ймовірно, віддаленій) цей принцип може лягти в основу систем штучного інтелекту. В даний час всі вони погано справляються із завданнями розпізнавання складні об"єкти під різними кутами, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Бджоли можуть розпізнавати обличчя людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі