четвер, 07 березня 2019 18:14

"Багатьох шокує натуралізм" - художниця гіперреалістично розписує тіла ляльок
9

Фото: Instagram

"Як вам не соромно робити таких худих ляльок? Ви ж пропагандуєте анорексію" - пишуть часто люди в інстаграм. Хтось навіть просив мене дозволу використати фото моїх ляльок для антипропаганди анорексії. Типу, такою негарною бути не можна. Мені образливо за таке ставлення, - говорить художниця Ольга Каменецька, яка 6 років розписує авторських ляльок. Більшість молдів, які створюють для розпису художники-скульптори, показують дуже худе людське тіло. Ольга закликає милуватися його архітектурою, а не думати про анорексію.

Багатьом авторським лялькам роблять дуже довгі непропорційні ноги і руки. Лялька й не повинна бути пропорційною. Вона має свій шарм.

Ринок бжд-ляльок величезний: є худі, є товсті, є монстри. Все що завгодно. Я, наприклад. не хочу бути такою худою, як ця лялька, але мене захоплює її анатомія, проліпка. У пухленької ляльки тільце хоч і красиве, але менш рухливе. Лялька чим субтильніша, тим рухливіша. Автор, коли створює таку ляльку, хоче проліпити кісточки і тонкі м'язи. Треба дивитися на це не як на пропаганду анорексії, а як на анатомію свого тіла.

У ляльковому світі часто відбуваються жорсткі баталії з питань, що можна, а що не можна показувати людям.

У ляльки-балерини в ступні були спеціальні прорізи, в які просовується стрічка, щоб прикріпити ногу до пуанта. Я намалювала в цих місцях натертості до крові. Щоб було враження наче цей пуант прямо вріс в ногу – глибокий смисл. Хтось із користувачів поскаржився, і це фото забанили – закрили від загального доступу. Люди не оцінюють балет як тяжку працю, всі хочуть бачити тільки його красу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Лялька має навіть пахнути, як дитина" - атовець робить ляльок, яких не відрізнити від живих дітей

Часто я демонструю блашинг, розпис, тіла ляльки. А люди бачать не розпис, а оголеність. Просять прибрати. Дивно. Ніхто ж статуї Давида не прикриває своє оголене тіло.

Розписувала я тіло чоловіка. Виклала в соцмережі його фото трохи нижче пояса. Всі почали запитувати, а що ж там нижче? Я написала: "Все є, але не виставлятиму, щоб мене знову не забанили. Якщо хочете подивитися, напишіть в особисті, я вам вишлю фотку". Це був вечір розсилання лялькової еротики.

За 6 років Ольга Каменецька розписала понад 200 ляльок. Її твори купують колекціонери з Європи, Азії і Америки.

Інтерв'ю з Ольгою Каменецькою читайте у свіжому номері журналу Країна.

Зараз ви читаєте новину «"Багатьох шокує натуралізм" - художниця гіперреалістично розписує тіла ляльок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі