пʼятниця, 15 жовтня 2010 16:28

Астрономи знайшли нову незвичайну зірку

Астрономи знайшли нову незвичайну зірку

Вчені виявили дуже незвичайний магнітар, який, на відміну від типових представників цього класу нейтронних зірок, не володіє могутнім магнітним полем, однак при цьому випускає гамма-випромінювання в характерному для магнітарів режимі.

Свою назву магнітари отримали завдяки тому, що вони мають надзвичайно потужним магнітним полем - воно набагато могутніше, ніж у будь-яких інших космічних об'єктів. Середній розмір магнітара не перевищує двох десятків кілометрів, але при цьому його маса становить від 1,5 до 3 сонячних. Магнітари обертаються навколо власної осі зі швидкістю близько одного обороту за кілька секунд.

Чим могутніше магнітне поле манітара, тим швидше він втрачає енергію і уповільнює обертання (аналізуючи швидкість уповільнення, вчені визначають потужність поверхневого магнітного поля магнітара). Крім усього іншого, для магнітарів характерні викиди рентгенівського і гамма-випромінювання.

Автори нової роботи, використовуючи дані чотирьох рентгенівських обсерваторій ("Фермі", "Росії", "Чандра" і XMM-Newton), виявили на відстані семи тисяч світлових років від Землі магнітар SGR 0418 5729, який випускав типове для магнітарів високоенергетичне випромінювання, проте його магнітне поле було порівняно з полем "простої" нейтронної зірки.

Фахівці вважають, що спалахи випромінювання в гамма-і рентгенівському діапазоні "живляться" від магнітного поля. У випадку SGR 0418 5729 вчені зробили висновок, що його спалахи отримують енергію від внутрішнього магнітного поля магнітара.

За матеріалами Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли нову незвичайну зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі