середа, 30 квітня 2008 13:30

Астрономи вперше побачили зародження руйнівного потоку часток

Астрономам вперше вдалося побачити, як на околицях надмасивної чорної діри, розташованої в центрі галактики, зароджується джет - руйнівний потік часток, що рухається зі швидкістю, яка близька до швидкості світла. Про це повідомляється у статті в журналі Nature.

На сьогоднішній момент тільки відомо, що джети виникають в аккреційному диску, вчені багато разів спостерігали за ними, однак так до кінця й не зрозуміли, як вони утворюються.

За версіями багатьох вчених, при русі речовини від країв диску до його центру, при викривленні ліній формується так званий тугий "вузол", що потім викидається в простір з величезною швидкістю. Нерідко цей процес порівнюють із ефектом сопла.

Теоретичні моделі передбачали, що речовина в цій "прискорювальній" області з викривленими магнітними полями буде рухатися по спіралі, а також випромінювання у всіх діапазонах буде тим яскравіше, чим точніше його траєкторія спрямована на Землю. Алан Маршер (Alan Marscher) з Бостонського університету (США) і його колеги також розрахували, що повинен спостерігатися спалах, що виникає при зіткненні речовини джета зі стаціонарною ударною хвилею.

Для перевірки цих теорій група Маршера вивчала джет, викинутий в 2005 році чорною дірою BL Ящірки, віддаленої від Землі на 950 мільйонів світлових років.

Радіотелескопи дозволили точно визначити положення згустку речовини, викинутої у вигляді джета, а телескопи - виміряти параметри її випромінювання, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи вперше побачили зародження руйнівного потоку часток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі