вівторок, 20 квітня 2021 08:25

Арктика може знову позеленіти - вчені

  Через глобальне потепління Арктика може залишитися без льоду
Через глобальне потепління Арктика може залишитися без льоду

Вчені з Університету Колорадо, що знаходиться в Боулдері (США), повідомили, що арктичний регіон може залишитися без льоду.

Ще 125 тисяч років тому ліси і чагарники тяглися до узбережжя Північного Льодовитого океану, зараз може статися те ж саме. А причиною тому - глобальне потепління.

Вчені вивчили найпівнічніший регіон Північної Америки. Їм вдалося витягнути з озерних відкладень зразки ДНК рослин, яким більше ста тисяч років. Фахівці провели аналіз і з'ясували, що в міжльодовиковий період чагарники росли на 400 км північніше, ніж зараз. Тоді, 100 тисяч років тому, і був останній період, в який було тепліше, ніж зараз.

Ці дослідження дозволили більше дізнатися про минуле і спрогнозувати майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розтанув найбільший у світі айсберг, який відколовся від Антарктиди

Рослинність має великий вплив на загальний клімат, так як робить поверхню Землі темніше. Як результат, поглинається більше тепла і температура зростає.

Шляхом аналізу землі з Гренландії вчені Вермонтського університету США виявили залишки рослинних організмів.

Зразок ґрунту взяли ще у 1966 році з глибини у понад 1,5 кілометра льодового шару острова. Він пролежав у морозильній камері до 2017 року, коли на нього звернули увагу вчені. В 2019 році зразок ґрунту вирішив дослідити науковець Ендрю Крайст.

За словами Крайста досліджений зразок — це своєрідна капсула часу. Тендітні рослинні структури, які збереглися, ніби померли вчора, говорять про те, що найбільший острів планети колись був покритий рослинами. Згідно з аналізом породи на тому місці, де її взяли, колись був хвойний ліс.

Зараз ви читаєте новину «Арктика може знову позеленіти - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі