понеділок, 25 серпня 2008 11:24

Археологи знайшли дорогу на той світ

Археологи знайшли дорогу на той світ

Група археологів під керівництвом Гільермо де Анда (Guillermo de Anda) виявила на півострові Юкатан систему підземних лабіринтів, що належали культурі майя, повідомляє National Geographic. Лабіринти, що сполучають 14 печер, проходять по території Мексики, Гватемали і Белізи. За оцінками археологів, більшість лабіринтів були побудовані в так званий ранній і пізній класичний період (250-900 рр. н. е.), тобто до того моменту, коли ця цивілізація з незрозумілих причин прийшла до занепаду. Найстародавніший артефакт цього комплексу має вік 1900 років, інші знахідки відносяться до пізнішого часу.

Згідно міфології майя, душі померлих в підземних тунелях супроводжував пес, який допомагав їм долати численні випробування на шляху в Шибальбу (Xibalba), - загробний світ, в якому правили духи смерті і хвороб. У одній з частин системи лабіринтів учені виявили 90-метрову мощену дорогу, яка закінчується колонною у водоймища. "Ми знайшли підземні тунелі, які виходять до води або прокладені під водоймищами", - говорить Гільермо де Анда. "Ці тунелі, ймовірно, мали відношення до ритуалів, пов"язаних із смертю, і людськими жертвопринесеннями", - додає він.

Ряд фахівців, зокрема де Анда, вважає, що саме жахи лабіринтів - їх місцезнаходження серед темноти, підземних озер і непрохідних джунглів на поверхні - повідомили пеклом майя її похмурий колорит.

Проте Уїльям Сатурно (William Saturno), експерт з культурі майя з університету (Boston University) Бостона, США, припускає, що лабіринти і печери з"явилися вже після розповсюдження міфу про шлях в Шибальбу, викладеного в епосі "Пополь-вух" (Populvuh). Душа, що йде в загробний світ, повинна була перетнути три річки, наповнені скорпіонами, кров"ю і гноєм. Шибальба представлялася змієподібною печерою з дев"яти рівнів, де душу піддавали тортурам, щоб остаточно відлучити її від тіла.

Зараз мексиканські археологи досліджують храми і піраміди, об"єднані системою лабіринтів поблизу міста Меріда (M rida), столиці штату Юкатан, Мексика. "Стародавні майя вірили, що живуть в багатошаровій реальності. Саме тому точки зіткнення світу живих і світу мертвих були дуже важливі для них", - говорить Уільям Сатурно.

У сучасних жителів Центральної Америки, серед яких налічується близько 6,1 млн нащадків майя, традиційно сильні уявлення про похмурий загробний світ і ожилих мертвяків - "зомбі". За однією версією, це спотворене слово "нзамбі", що на африканській мові банту означає "дрібне божество" або "душа мертвяка". За іншою - це слово"жамбі" з одного західноафриканского діалекту, що означає "привид", повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли дорогу на той світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі