вівторок, 15 липня 2008 10:27

Археологи виявили рештки древньої "пласкої" риби

Вчені знайшли в запасниках відразу декількох європейських музеїв скам"янілі рештки пласкої риби, одне око якої перебуває на голові, а інше - на її боці. Фахівці припускають, що виявлена знахідка є спільним предком сучасних "пласких" риб, таких як палтус або камбала. Примітно, що раніше рештки древньої риби були виявлені більше 200 років тому.

Метт Фредман, археолог музею Філд у Чикаго (США) говорить, що рештки мають вік приблизно 50 млн років і були виявлені на півночі Італії, а також під Парижем у Франції.

За його словами, рештки декількох древніх пласких риб більше двох століть зберігалися в археологічних музеях Великої Британії, Франції, Італії та Австрії. Складність полягала в тому, що працівники різних музеїв просто не знали, що у їхніх колег з інших країн у каталогах є описи точно таких же рештків.

Незважаючи на те, що виявлені й тепер вже ідентифіковані рештки належать тому самому виду, повністю симетричними вони не є. Якщо око, розташований на голів риб, перебуває у всіх випадках в одному місці, то розташування "бічного" ока не симетрично.

За словами археологів, ця особливість пов"язана з різним середовищем перебування. Якщо "головне" око всі риби використовували тільки для зору поперед себе при переміщенні, то "бічне" око риби використовували... для полювання. З врахуванням того, що риби були практично пласкими, вони запросто могли залягати на дно й вишукувати більш дрібних рибок, що плавають над ними.

Метт Фредаман говорить, що нинішня знахідка спростовує розповсюджену теорію про те, що сучасні пласкі риби є продуктом еволюції відносно недавнього часу, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили рештки древньої "пласкої" риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі