середа, 17 листопада 2010 13:14

Японський зонд приніс на Землю пил з астероїда (ФОТО)

Японський зонд "Хаябуса" доставив на Землю частинки пилу з астероїда Ітокава. Про це на прес-конференції в Токіо повідомили фахівці Японського космічного агентства (JAXA) за підсумками аналізу вмісту контейнера зонда, що повернувся на Землю.

Контейнер "Хаябуси" приземлився в австралійській пустелі Вумера в червні 2010 року, передає Лента.ру.

Всередині контейнера вчені виявили крихітні частинки пилу - в цілому їх виявилося близько 1,5 тисяч. Середній розмір часток становив кілька десятків або сотень мікрометрів. До цих пір дослідники не могли з упевненістю стверджувати, що пилинки мають позаземне походження. Завданням зонду було збирання матеріалу з астероїда. Однак через технічні негаразди він не зміг провести всі необхідні дії.

Планувалося, що, сівши на поверхню Ітокави, "Хаябуса", запущений в 2003 році, за допомогою відстрілюючих фрагментів підніме пил, який потім осяде в контейнері. Але відстрілу не відбулося. Крім того, через інші збої повернення зонда на Землю було відкладено на три роки.

В кінці серпня фахівці JAXA оголосили, що зможуть представити результати аналізу вмісту контейнера тільки в грудні 2010 року. Річ у тім, що вони виймали порошинки по одній, і на вилучення всіх "підозрілих" частинок мало піти багато часу. Вчені не уточнили, чи всі частинки їм вдалося дістати на цей момент.

Зараз ви читаєте новину «Японський зонд приніс на Землю пил з астероїда (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі