понеділок, 27 грудня 2010 13:34

Японці вчать робота ходити, як літня людина (ВІДЕО)

Японці вчать робота ходити, як літня людина (ВІДЕО)

Учені розробили механізм руху андроїда, який дозволяє йому використовувати підручні засоби для збереження рівноваги - так само, як це роблять люди похилого віку.

За словами Себастьяна Ланганя з Японського національного інституту промислових досліджень і технологій (AIST), конструктори роботів зазвичай розглядають стіни, меблі та інші предмети як перешкоди на шляху машини. У цьому разі дослідники вирішили перетворити їх на помічників.

Колега Ланганя Карім Буярман розробив програмне забезпечення для робота HRP-2. І тепер цей людиноподібний пристрій висотою 1,54 м і вагою 58 кг здатен краще справлятися зі своїм "тілом". Приміром, андроїд може, спираючись верхніми кінцівками об стіл, сісти на стілець.

Програма спочатку обчислює оптимальну кількість проміжних дій робота, за яких він не втратить рівновагу, після чого перетворює їх в єдиний рух і віддає команду. Зараз цей механізм реалізується з зовнішнього комп'ютера. Проте розробники розраховують, що згодом HRP-2 сам зможе здійснювати такі обчислення.

Важко уявити практичне застосування подібної взаємодії робота з навколишнім світом. Проте система допоможе удосконалити "відчуття рівноваги" механічних створінь.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Японці вчать робота ходити, як літня людина (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі