вівторок, 20 лютого 2007 15:22

Японці навчились вирощувати зуби у пробірці

Японські вчені виростили новий зуб на місці вирваного. Група японських фахівців з Токійського наукового університету (Tokyo University of Science in Chiba) вперше в історії змогла виростити повноцінний зуб з єдиної клітини.

Вирощування проводилося в лабораторних умовах, поза організмом, з клітин, що вже перестали бути стовбуровими. Як повідомляють дослідники, у результаті клітина зростала в повноцінний зуб зі всіма його компонентами - дентином, емаллю, пульпою, кровоносними судинами.

Після вирощування зуб пересадили мишеняті, у якого заздалегідь вирвали зуб. Учені повідомляють про те, що успішно приживляють імплантат.

Японські фахівці говорять, що їх ще чекають тривалі експерименти. Проте, вважає професор, його методологію можна застосувати не тільки для вирощування втрачених зубів, але і волосся.

Втім, японська методика - не єдиний спосіб регенерації зубної тканини. Що і довели 2006 року канадські вчені. Як виявили дослідники з Університету Альберти, пульсуючий ультразвук низької інтенсивності (low-intensity pulsed ultrasound, LIPUS) стимулює повторне зростання зубів.

Використовуючи властивості такого ультразвуку, на їхній основі лікарі Тарак ель-Біелі, Цзе Чень і Ін Цуй розробили особливу технологію - мініатюрну "систему на чіпі", який забезпечує, за словами новаторів, загоєння зубної тканини оригінальним і неруйнуючим способом, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Японці навчились вирощувати зуби у пробірці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі