вівторок, 22 квітня 2008 16:26

Антидепресант здатний поліпшити зір

У одного з найвідоміших антидепресантів - препарату прозак - виявлена корисна побічна дія.

Препарат флуоксетін (відомий також під торговою маркою Прозак) призначають мільйонам людей для лікування депресії. Міжнародна група учених, до якої увійшли медики з Італії і Фінляндії, провела дослідження, метою якого було з"ясування причини того, чому прозак починає діяти не відразу, а через тривалий час після призначення препарату.

Дослідники виділили і вивчили з речовини головного мозку нейротрофічний чинник BDNF (англ. абревіатура від brain-derivedneurotrophicfactor), що впливає на пластичність нервової системи (здатність клітин мозку міняти структуру або функції у відповідь на дію зовнішніх чинників). Раніше висловлювалися думки, що антидепресанти діють через стимулювання BNDF-фактора, тим самим збільшуючи пластичність нервової системи або, принаймні, деяких зон головного мозку. Проте неясним залишалося питання про те, чому зростання вмісту BNDF може знімати або зменшувати депресію.

В ході дослідження була відкрита побічна дія прозака - здатність впливати на таке порушення зору, як амбліопія (зниження гостроти зору, що виникає при порушенні нормального розвитку зорової системи). Амбліопія пов"язана з тим, що в ранньому дитинстві двоє очей розвиваються нерівномірно, проте пластичність нейронів в цьому віці дозволяє компенсувати зір. У організмі, що сформувався, зниження зору через різне функціонування очей вже не може отримати компенсацію за допомогою нейронів зорової кори головного мозку.

Виявилось, що прозак здатний повернути цим нейронам втрачену пластичність. Відновлення зору відбувається не у всіх випадках, і для досягнення ефекту необхідна дія зовнішніх стимулюючих чинників.

Завдяки цьому відкриттю учені змогли сформулювати нові гіпотези і про механізм дії прозака як антидепресанту. Причиною депресії може бути порушення нейронних зв"язків в полях кори головного мозку, що відповідають за регулювання настрою. Прозак, хоча і не вносить змін до структури нейронних зв"язків, здатний збільшити пластичність нейронів, завдяки якій може відбутися реорганізація зв"язків і функцій нейронів в корі головного мозку, повідомляє Cnews.

Зараз ви читаєте новину «Антидепресант здатний поліпшити зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі