вівторок, 17 січня 2012 12:17

Англомовна Wikipedia закриється через новий закон

Англомовна Wikipedia закриється через новий закон

Англомовний розділ найбільшої онлайн-енциклопедії Wikipedia буде закритий на добу 18 січня на знак протесту проти антипіратського законопроекту в США SOPA (Stop Online Piracy Act), повідомив засновник ресурсу Джиммі Уельс в своєму мікроблозі на сервісі Twitter. "Попередження учням! Зробіть своє домашнє завдання раніше. Wikipedia протестує проти поганого закону в середу!" - написав Уельс в своєму Twitter-блозі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійська Вікіпедія "самознищилась" на знак протесту проти цензури

Прийняття SOPA супроводжує шквал критики від інтернет-компаній, які вважають, що закон дозволить правовласникам відключати практично будь-який сайт. Уельс як один із заходів протесту проти ухвалення закону запропонував на певний час закрити доступ до Wikipedia. У середині грудня ця пропозиція була винесена на голосування серед зареєстрованих користувачів сервісу.

В Італії аналогічний крок, зроблений кілька місяців тому у відповідь на спробу прийняття схожого закону, призвів до суттєвого перегляду спірного законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська Вікіпедія за числом статей обігнала норвезьку і вийшла на 14-е місце в світі

Уельс наводить у своєму мікроблозі статистику аналітичної компанії comScore, за якою англомовний розділ Wikipedia відвідує в середньому 25 мільйонів користувачів щодня. Загалом сервіс - один з найпопулярніших інтернет-сайтів у світі.

Законопроект SOPA, активно лобіюється великими гравцями американської звукозаписної індустрії та сфери кіновиробництва, зокрема організаціями RIAA (Recording Industry Association of America) і MPAA (Motion Picture Association of America), пропонує за рішенням суду відключати від доступу до мережі будь-який інтернет-ресурс, який поширює неліцензійний контент, навіть якщо власник цього сервісу ніяк не причетний до поширення такого контенту.

Зараз ви читаєте новину «Англомовна Wikipedia закриється через новий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі