пʼятниця, 14 жовтня 2011 16:02

Американець привітався з дівчиною роборукою з допомогою сили думки
5

Фото: Фото: UPMC

30-річний Тім Хеммес із США через сім років після аварії на мотоциклі, через яку він залишився паралізованим нижче шиї, зміг дати "п'ять" своїй дівчині. Це сталось завдяки медикам, новому інтерфейсу мозку-комп'ютера і роботизованій руці, якою він керував за допомогою одних тільки думок.

Диво зробили нейрохірурги, інженери та інші фахівці з медичної школи університету Пітсбурга (UPMC), вони вже не перший рік займаються розробками в цій галузі. Так, раніше вони протестували мозковий імплантат на мавпах.

Щоб навчити Тіма керувати роборукою, вчені помістили сітку електродів розміром приблизно з поштову марку на поверхню рухової зони кори головного мозку Хеммеса в тому районі, де відбувається порушення нейронів, коли пацієнт думає про рухи правою рукою. Проводи від імплантату проходять під шкірою шиї і виходять назовні поблизу грудей. Сигнали з них обробляє комп'ютер, який перетворює їх у певні рухи протеза.

Практика допомогла Хеммесу навчитись керувати роборукою з меншою концентрацією на процесі. Правда, зараз імплантат з голови Тіма витягли (через місяць випробувань). Тепер вчені підшукують п'ятьох інших добровольців для перевірки роботи більш чутливого набору електродів, які здатні зчитувати інформацію навіть з одиничних нейронів, а не групи, як зараз. Цього разу випробування триватимуть рік.

Надалі медики мають намір впроваджувати людям пару сіток електродів: одну, щоб контролювати рух всієї руки, другу - для більш точного налаштування рухів кисті.

Американці сподіваються, що з часом їм вдасться навчити паралізовану людину відносно точно рухати пальцями протеза і зробити систему бездротовою. Пізніше вони, можливо, також придумають, як повертати в мозок сигнали про дотик, щоб людина отримувала певну віддачу.


Зараз ви читаєте новину «Американець привітався з дівчиною роборукою з допомогою сили думки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі