вівторок, 23 лютого 2010 20:57

Американець достеменно встановив, чому виникнають урагани

Американець достеменно встановив, чому виникнають урагани

Американський фізик стверджує, що йому вдалося знайти причини виникнення  ураганів.

Ураганами називають атмосферні вихори, що утворяться в тропічних широтах (зазвичай для позначення вихорів, що сформувалися на Далекому Сході і в Південно-Східній Азії, використовують термін тайфун). До теперішнього часу точні причини формування вихорів невідомі, проте вважається, що основними є два фактори: температура океанічної води і широта.

Автор нового дослідження показав, що утворення ураганів залежить тільки від цих параметрів (тобто вони є не основними, а єдиними). Вчений побудував математичну модель, що враховує тільки ці два чинники. Модель добре узгоджується з даними спостережень з 1960 по 2007 роки.

З її допомогою дослідник зміг пояснити, чому в останні роки зросла кількість ураганів, що формуються в Атлантичному океані, а кількість ураганів, що утворюються над Тихим океаном, залишилась практично незмінною. Досі цей факт залишався незрозумілим.

Якщо запропонована модель виявиться правильною, учені зможуть передбачати частоту формування ураганів в умовах потепління. Як стверджує автор, підвищення температури на два градуси Цельсія буде супроводжуватися збільшенням частоти ураганів в 11 разів.

Кілька років тому аналогічне пророкування було зроблено іншим колективом учених, який аналізував дані спостережень за атмосферними вихорами з 1981 року. Дослідники вирахували, що збільшення температури на один градус Цельсія збільшить частоту виникнення потужних ураганів на 31 відсоток.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Американець достеменно встановив, чому виникнають урагани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі