четвер, 20 січня 2011 16:09

Американці створюють підводний човен, якого не знайде жоден сонар

Американці створюють підводний човен, якого не знайде жоден сонар

Дослідники з Іллінойського університету створили особливе покриття для підводних човнів, яке дасть змогу зробити їх повністю невидимими для сонарів та інших гідроакустичних приладів, що працюють на ультразвуку.

Нове покриття замість того, щоб поглинати частину звукових хвиль, відхиляє їх, завдяки чому об'єкт у воді стає непомітним для сонарів. Ведучим проекту є професор механіки і проектування Ніколас Фенг. Під його керівництвом в університеті було проведено дослід: інженери покрили новим матеріалом металевий циліндр і опустили його в басейн з водою. З одного боку басейну був розміщений ультразвуковий випромінювач, а з іншого - реєструюче обладнання. Під час експерименту сенсори не виявили в басейні жодних предметів.

Після цього вчені провели аналогічні експерименти, в яких новим матеріалом покривалися предмети різної щільності і виконані з різних матеріалів. Результат був таким же - сонар не зумів зафіксувати їх присутність в басейні.

Покриття, розроблене вченими, складається з 16 концентричних кілець, які утворюють акустичні ланцюги. Вони здатні уловлювати звук частотою від 40 до 80 кілогерц і "проводити" його акустичними ланцюгами, змушуючи фактично огинати предмет. За даними вчених, матеріал можна модифікувати таким чином, що він зможе відхиляти і звукові хвилі з частотою до декількох десятків мегагерц. Стандартні військові сонари, використовувані на сучасних підводних човнах генерують сигнал частотою від одного до 500 кілогерц.

На думку вчених, покриття також можна буде використовувати для придушення шумів, що видаються самим підводним човном, який рухається у воді. Зокрема, новий матеріал допоможе боротися з кавітацією - утворенням невеликих порожнистих бульбашок у воді при русі об'єкта з великою швидкістю. Такі бульбашки генерують шум, який можна почути з підводного човна супротивника.

У Ілінойського університеті вважають, що їх матеріал можна буде використовувати не тільки при виробництві підводних човнів, але й у медицині та освіті. Наприклад, покриття дасть змогу поліпшити акустику в аудиторіях університетів, а також захистити важливі органи пацієнта при ультразвуковому обстеженні.

Вчені вели роботу над матеріалом з 2007 року. Коли саме нове покриття піде у серійне виробництво, поки невідомо.

За матеріалами: Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Американці створюють підводний човен, якого не знайде жоден сонар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі