вівторок, 11 листопада 2008 15:44

Американці створили найпотужніший суперкомп"ютер в світі (ФОТО)

Пікова продуктивність суперкомп"ютера Jaguar, встановленого в лабораторії міністерства енергетики США, складає 1,64 петафлоп, повідомляє Informationweek. Раніше наймогутнішим вважався суперкомп"ютер IBMRoadrunner, з продуктивністю 1,026 петафлоп.

У основі суперкомп"ютера лежить 45 тисяч процесорів AMDOpteron і 362 терабайта оперативної пам"яті. Учені планують використовувати Jaguar, наприклад, для моделювання кліматичних змін. Також суперкомп"ютер буде задіяний в такій області, як поновлення джерел енергії.

До початку 2009 Jaguar знаходитиметься у стадії тестування. Він вже був використаний для проведення тестових розрахунків, які вимагають продуктивності понад 1,3 петафлоп.

В даний час потужність тільки одного суперкомп"ютера перевищує один петафлоп - це IBMRoadrunner. Він був запущений в червні поточного року і використовується американськими військовими. На початку вересня стало відомо, що IBM підписала контракт на будівництво суперкомп"ютера BlueWater потужністю не менше петафлопа. До 2011 року запустити петафлоповий суперкомп"ютер пообіцяли китайці.

Зараз ви читаєте новину «Американці створили найпотужніший суперкомп"ютер в світі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі