понеділок, 11 жовтня 2010 14:33

Американці наважилися запалити термоядерний сірник

Американці наважилися запалити термоядерний сірник

Найбільша лазерна система в світі - "Національна установка запалювання" (NIF) - здійснила постріл по своїй першій кріогенній мішені з термоядерним пальним.

Важливий і успішний тест цієї установки передував головній меті, заради якої і був побудований колос, - сталому запуску інерціального керованого термоядерного синтезу (ICF).

Як свідчить прес-реліз Ліверморської лабораторії, 192 лазера за наносекунди вихлюпнули мегаджоуль енергії на маленький золотий циліндр, що містив пластикову капсулу з сумішшю звичайного водню, тритію і дейтерію.

Обсяг енергії, обрушений на капсулу, в 30 разів більший за той, що був задіяний у попередніх схожих експериментах на установці Omega в університеті Рочестера. Це дозволяє сподіватися, що саме на NIF вдасться реалізувати 50-річну мрію про інерціальний ядерний синтез.

Перший інтегрований тест NIF засвідчив, що всі системи комплексу працюють злагоджено і просто відмінно. Причому в процесі лазерного пострілу мішень сканували 26 діагностичних систем.

Ці дані допоможуть фізикам підготуватися до наступного етапу експериментів - спробі підпалити в такій капсулі термоядерну реакцію.

Нагадаємо, нещодавно північнокорейські учені також оволоділи технологією термоядерного синтезу.

Зараз ви читаєте новину «Американці наважилися запалити термоядерний сірник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі