субота, 24 березня 2007 18:42

Алкоголь і тютюн небезпечніші за наркотики

Учені стверджують, що алкоголь і сигарети небезпечніші, ніж деякі заборонені законом наркотики, включаючи марихуану і екстазі, і їх необхідно інакше класифікувати із законодавчої точки зору.

В опублікованому сьогодні в журналі Lancet дослідженні професор Девід Натт з британського Університету Брістоля, і його колеги запропонували нові рамки для класифікації шкідливих речовин, узявши за основу фактичну шкоду, як вони наносять суспільства. У їх рейтингу алкоголь і тютюн входять у першу десятку найнебезпечніших речовин.

Натт і його колеги спиралися на 3 чинники, визначаючи шкоду, пов"язану з будь-яким наркотиком: фізична шкода, розвиток залежності і вплив наркотика на суспільство. Дослідники попросили дві групи експертів - психіатрів, що спеціалізуються на залежності, з одного боку та юристів, поліцейських і медекспертів з іншого - оцінити за 20-бальною шкалою різні наркотики, включаючи героїн, кокаїн, екстазі, амфетамін і ЛСД.

Натт і його колеги прорахували загальний рейтинг. Кінець кінцем, учені прийшли до єдиної думки, яка, втім, не співпала з існуючою британською класифікацією небезпечних речовин.

Найнебезпечнішими були названі героїн і кокаїн, за ними йшли барбітурати і метадон. Алкоголь став п"ятим в списку небезпечних речовин, а тютюн зайняв 9 місце. Марихуана опинилася на 11 місці, і практично в кінець списку - екстазі.

Відповідно до британського закону, алкоголь і сигарети дозволені, а маріхуанна і екстазі - заборонені, повідомляє AP.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь і тютюн небезпечніші за наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі