Ексклюзиви
понеділок, 29 вересня 2008 09:34

Який "дефект" може викликати інсульт після сексу

Який "дефект" може викликати інсульт після сексу
Невеликий серцевий дефект має один з чотирьох дорослих людей. Приблизно 40 % пацієнтів, повідомляють учені, які перенесли інсульт без видимої причини, стають жертвами цього "дефекту". Причина і наслідок досліджувалися протягом багатьох років. Нещодавній медичний випадок змусив повернутися до тих даних.

У грудні 2007, 35-річна жінка з Іллінойсу почала відчувати подібні до інсульту симптоми під час статевого контакту. Із занімілою однією половиною обличчя, нечленороздільною мовою, і слабкістю в лівій руці, вона шукала медичної допомоги, а протягом подальших декількох годин її стан значно погіршився. Параліч обличчя, спотворена мова, і відсутність руху в лівій руці змусила лікарів прийняти екстрені заходи і використати препарати для розсмоктування тромбу безпосередньо в її мозку, аби не дати інсульту розвиватися, і це спрацювало. Хвора одужала, а симптоми інсульту майже зникли протягом 12 годин після процедури.

Jose Biller, M.D., професор кафедри і відділення неврології в Університеті Loyola в Чикаго був главою бригади лікарів, яка лікувала жінку, і створила звіт, який з"явився у вересневому номері журналу Інсульт і Цереброваскулярні Хвороби. Лікар детально вивчив цей випадок, оскільки жінка не мала раніше захворювань серцево-судинної системи; вона була молодою, не палила і без проблем зі здоров"ям.

Інсульт, спровокований сексом і/або оргазмом, як повідомили лікарі, є рідкістю для молодих людей, але чинники, які об"єднуються і стають причиною інсульту, в тих ситуаціях не рідкісні, тільки їх конвергенція робить їх унікальними. І чинник, який досліджував Biller, є незначним серцевим дефектом під назвою PFO - прохідність овального отвору - яке є невеликим отвором в стінці між двома верхніми камерами серця. Цей отвір дозволяє крові обходити легеню і прямувати просто до мозку.

PFO поширений і може бути знайдений в організмі кожної четвертої людини. Зв"язок з інсультом полягає в тому, що у 40 відсотків людей, які переносять криптогенний інсульт (без відомої причини), причина в PFO. І початкова точка ланцюгової реакції PFO - звичайна надмірна напруга, така як під час оргазму, яка впливає на потік крові і кров"яний згусток, що виривається на свободу і потрапляє в серце, прослизає через невеликий отвір і прямує в мозок. Цей процес відносно рідкісний, але зв"язок достатньо істотний, щоб провести ще більше досліджень.

Після обстеження пацієнтки було виявлено, що у неї дійсно був один з чинників ризику для підвищення згортання крові - протизаплідний препарат, який міг призвести до утворення кров"яних згустків. І у жінки дійсно був знайдений кров"яний згусток у великій вені її правої ноги, який був тромбом, що знайшов шлях через її серце у момент її статевого акту, що врешті решт призвело до інсульту. Пацієнтці в результаті порадили припинити приймати пілюлі та звернутися до хірурга для планової операції з приводу відновлення дефекту, хоча хірургічне лікування в таких випадках зазвичай не рекомендується.

Багато чинників повинні поєднатися в певний час, а також співпасти з сексом, аби розвинувся інсульт. Лікар Biller звернув увагу, що простій людині не варто турбуватися, оскільки "Це - рідкісне явище", повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Який "дефект" може викликати інсульт після сексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути