четвер, 17 липня 2008 14:34

Які очі можуть наврочити

Відтінок, що дбайливо оточує наші зіниці веселкової оболонки, обумовлюється пігментом меланіном. Висока концентрація меланіну спостерігається у сірооких і карооких, знижена - у блакитнооких. Найсильніше колір очей людини впливає на оточуючих, що вже давним-давно помітив Джон Кітс: "...погляди синіх очей найсильніше приковують нас". Грецьку богиню мудрості нерідко іменували "блакитноока".

Її земляк, філософ і лікар Емпедокл припускав, що блакитні очі зобов"язані своїм походженням вогню. Помічено, що багато казкових принцес теж блакитноокі, та ще й із золотистим волоссям. Один зі східних богів, який вважався цілителем, захисником худоби, а також додавав силу воїнам, що б"ються, і запобігав засухам і голоду, був зеленоок. Тепер про більш житейське.

Як свідчили сучасники, пронизливим поглядом володів художник Валентин Серов. У Льва Толстого очі були настільки світлі і пронизливі, що нагадували вовчі. Все це, звичайно, вельми суб"єктивно. І. С. Тургенєв писав про толстовський погляд як про наскрізь пронизливу людину. Рідна ж тітка письменника А. А. Толстая відзначала добрі і виразні очі племінника. Його син, С. Л. Толстой, бачив допитливі очі батька, а М.Горький відмітив у Толстого чіпкий погляд гострих очей, що бачать все наскрізь. За спогадами сучасників, у Юрія Олеши були очі "лісові", "світло-сірі" ("щось в них мерехтить вовче, незалежне, як у лісового звіра, який ніколи не стане ручним", писав той, що знав його особисто Ст. Ардов).

Можна привести і інші приклади, але тепер зупинимося на очах Михайла Лермонтова. За враженнями сучасників, - "вогненні очі", "глибокі, розумні і пронизливі чорні очі", що мали ще і "магнетичний вплив". Згадується опис Гоголем очей ("Портрет"), які "встромлювалися в душу і проводили в ній тривогу незбагненну".

Важке і тиснуче, жорстке відчуття навчився додавати своєму погляду Григорій Распутін. Багато хто, очевидно, прагне розвинути в собі це якість для самоствердження. Імператорові Августу, як доніс до нас Светоній, дуже хотілося, щоб оточуючі знаходили в його погляді надприродну силу. Він був щиро задоволений, коли співбесідник, не витримавши його погляд, потуплював погляд. Думається, що будь-який з нас хоч би раз в житті стикався з мініавгустом місцевого штибу, наділяючи їх умінням "наврочити", повідомляє МЕДАФАРМ.

Зараз ви читаєте новину «Які очі можуть наврочити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі