Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 09:09

Які напої найкраще пити в спеку

У спекотні дні потреба в рідині зростає удвічі. Щоб менше хотілося пити, треба їсти легку їжу. Відмовтеся від солоного, гострого, солодощів, включаючи морозиво, і пийте "правильні" напої, які не тільки угамовують спрагу, але і дають користь.

Квас
Містить багато важливих мікроелементів, амінокислот і вітамінів групи В, "відповідальних" за настрій і красу шкіри і волосся, покращує обмін речовин. У 100 міллілітрах - 25 ккал.

Як пити: тільки свіжим! Бочковою квас придатний всього 48 годин. Щоб не ризикувати, перевірте сертифікат на бочці з вказаною датою розливу. Квас в пластикових пляшках зберігається довше, але велика вірогідність, що від корисного напою в них одна назва. Якщо в складі є ароматизатор, консервант або стабілізатор, це вже не квас.

Зелений чай
Постачальник йоду, калія, міді, багатьох вітамінів, антиоксидант. Містить фтор, який укріплює зуби. Тонізує і прискорює розщеплювання жирів, тобто допомагає боротися за фігуру. Без цукру - 0 калорій!

Як пити: гарячим - по-східному, або охолодженим з жасмином, м"ятою або лимоном. Якщо вийшов міцним - розбавити мінералкою.

Компот і морс
Рятують від спраги за рахунок кислуватого смаку, заразом збагачуючи організм цінними речовинами. Особливою щедрі на вітаміни і мікроелементи журавлина, обліпиха, чорна смородина, чорниця, брусниця, шипшина. У 100 міллілітрах в середньому 85 ккал.

Як пити: охолодженими, не дуже солодкими і не дуже концентрованими. Якщо, вже знявши каструлю з компотом з вогню, додати в неї трохи свіжих фруктів, накрити кришкою і дати кип"ятити, то по вітамінній цінності він наблизиться до морсу.

Вода
Потрібна організму для регуляції температури тіла, розчинення і "транспортування" поживних речовин, виведення продуктів обміну, що особливо важливе, якщо ви худнете. Коли води мало, погіршується робота нирок і збільшується навантаження на печінку, тому медики рекомендують випивати 1,5-2,5 літрів води в день. Причому їдальні мінеральною, а лікувальну приймати при необхідності і відноситися до неї, як до ліків. Калорій - 0.

Як пити: не крижану - ефект утамовування спраги почнеться тільки тоді, коли рідина нагріється до температури шлунку. Якщо пити воду "нудно", додайте в неї трохи соку лимона або кислих ягід.

Сік
Свіжовичавлені соки - просто криниця корисності, освіжають і тонізують в будь-яку спеку. Наприклад, яблучний виводить токсини і прискорює зниження ваги. У 100 міллілітрах - 20-70 ккал.

Як пити: дієтолог радить завести соковижималкою і, проконсультувавшись з лікарем, щоранку випивати стакан соку з рекомендованих ягід, фруктів або овочів. Протягом дня процедуру можна повторювати. "Пакетний" сік вибирайте без додавання цукру і саме "сік", а не "нектар" або "напій". Щоб зробити його корисним, можна додати свіжовичавленого лимонного або яблучного соку.

Чорний список
Солодкі газовані напої - фарбники, ароматизатори, користі ніякої, а вуглекислий газ дратує шлунок, стимулюючи відчуття голоду. Плюс зайві калорії і новий напад спраги - солодке пиття її не утамовує.

Алкогольні напої - навантаження на всі системи організму і зневоднення у результаті. До уваги любителів пива - воно може принести користь при вживанні не більше 500 мл на добу. До того ж, у пива є здатність порушувати апетит, а до нього "йдуть" солоні закуски, так що спрага швидше посилиться, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Які напої найкраще пити в спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути