вівторок, 14 жовтня 2008 22:35

Які напої найкорисніші

Які напої найкорисніші
Рейтинг найкорисніших у світі напоїв склали учені з Каліфорнійського університету.

Зараз слово "антиоксиданти" у всіх на слуху, причому в основному завдяки рекламі різних харчових продуктів. Мало не кожен виробник чаю або йогурта вважає своїм обов`язком поставити на свою продукцію значок "містить антиоксиданти", але що це означає, знає мало хто.

Антиоксиданти — це не окремий вид якихось поживних речовин, а загальна назва для елементів, що мають здатність боротися з вільними радикалами. Вільні радикали, у свою чергу, є особливими молекулами, здатними руйнувати інші молекули і навіть клітини нашого тіла. У нормі вони повинні боротися з вірусами і бактеріями, брати участь в утворенні гормонів, виробництві енергії і інших життєво важливих процесах. Проте з віком вільних радикалів в організмі стає все більше і більше, організм не здатний їх контролювати, і вони починають руйнувати його зсередини. З утворенням вільних радикалів медики пов`язують розвиток багатьох захворювань (зокрема раку, артриту, хвороб серця, виразкових хвороб і т. п.), а також процес старіння.

Ось від цих неприємностей і можуть вас захистити антиоксиданти. До їх числа входять вітаміни А, С, Е, а також такі елементи як цинк, селен, глутатіон і деякі інші. Окремо вони входять до складу дуже багатьох продуктів харчування, але знайти всі разом, та ще і в чималих об`ємах — не так вже легко. Ось цей критерій і послужив ключовим в складанні рейтингу найкорисніших напоїв. Виглядає він так:

1. Гранатовий сік

Окрім перерахованих елементів, містить кальцій, фосфор, магній, залізо, натрій. Дуже корисний для серцево-судинної системи, показаний при гіпертонії, анемії і недокрів`ї. Не варто пити людям з виразковою хворобою і підвищеною кислотністю.

2. Червоне вино

Відразу декілька досліджень властивостей вина за останній рік показали його користь в профілактиці ракових захворювань. Багато дієтологів також радять приймати вино щоденно разом з їжею, проте наркологи попереджають: ваша доза не повинна перевищувати 30 грамів в день.

3. Виноградний сік

В ньому багато вітамінів групи В, корисних для волосся і нігтів, і аскорбінової кислоти, яка допоможе вам боротися з мікробами. Крім того, виноградний сік допомагає зберігати міцну пам`ять, бореться з раком грудей і підтримує пружність і еластичність шкіри.

4. Чорничний сік

У народі чорниця відома тим, що зміцнює зір і рятує від проносів. Насправді її корисні властивості набагато ширші — чорниця допомагає боротися з цукровим діабетом, попереджає захворювання ясен і зберігає молодість всього організму.

5. Сік черешні

Містить вітамін А, необхідний для зубів і очей, залізо і вітамін С (бореться з інфекціями). Також знижує ризик розвитку багатьох видів раку, перешкоджає виникненню захворювань сечовивідних шляхів, допомагає зберігати пам`ять в зрілому віці.

6. Сік асаї

У цій ягоді містяться особливі рослинні пігменти, що зволожують шкіру і перешкоджають її старінню. У плодах асаї також багато жирних кислот, необхідних для нормальної роботи мозку і нервової системи.

7. Журавлиновий сік

Володіє жарознижуючим ефектом, допомагає при кашлі і нежиті, виводить з організму токсини, підвищує активність мозку і знімає втому. Також є сильним сечогінним засобом, при цьому не вимиваючи з організму необхідний йому калій.

8. Апельсиновий сік

Відмінний засіб профілактики простуди і грипу. Також знімає втому, активізує роботу мозку і зміцнює кров`яні судини. Корисний при гіпертонії і атеросклерозі. Протипоказаний людям з підвищеною кислотністю і низьким змістом кальцію.

9. Чай

Сорт має мало значення. Головне, щоб це був справжній чай, а не концентрат в пляшці. Чай не тільки тонізує і бадьорить, але і бореться з хворобами серця і різними інфекціями.

10. Яблучний сік

Застосовують при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура і нирок. Також нормалізує роботу кишківника, виводить токсини з організму і швидко відновлює сили після фізичних навантажень.

newsland.ru
Зараз ви читаєте новину «Які напої найкорисніші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі