середа, 09 липня 2008 09:41

Які корисні функції вітамінів

Які корисні функції вітамінів
Ще буквально сто років тому людству нічого не було відомо про вітаміни, тоді як сьогодні наука має в своєму розпорядженні дані про як мінімум двадцять корисних для організму речовин, які ми називаємо вітамінами.

Самостійне вироблення вітамінів організмом неможливе, а єдиний спосіб їх отримання - вживання разом з їжею. Тому нестача вітамінів може трапитися тільки у разі неправильного харчування, а також в результаті негативної дії чинників навколишнього середовища. І навіть дотримуючись здорового раціону, можна страждати від нестачі вітамінів унаслідок надмірних фізичних навантажень і стресів, які приводять до сильного витрачання вітамінів. Недолік в організмі вітамінів називається гіповітамінозом.

Якщо дотримуватися повноцінного раціону ви не можете з яких-небудь причин, то заповнюйте нестачу вітамінів прийомом мультівітамінних комплексів.

Людям, що відмовилися від споживання м"яса, або, простіше кажучи, вегетаріанцям слід насамперед заповнювати недолік вітаміну В, а тим, хто обмежує себе в молочних продуктах, - вітаміну D.

Жінкам і дітям дуже важливо стежити за споживанням фолієвої кислоти, особливо це стосується жінок, які чекають дитину. Фолієва кислота дуже важлива для внутріутробного розвитку плоду і подальшого народження здорового малюка.

Недостаток фолієвої кислоти в період очікування дитини підвищує ризик патологіям формування нервової труби, а це може послужити причиною смерті новонародженої дитини або порушень його розвитку. Дефіцит вітаміну Е в організмі підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, різних запальних процесів, а також прискорює процес старіння організму.

Недостаток вітаміну D у дітей може призвести до розвитку рахіту, а дефіцит того ж вітаміну у жінок - до остеопорозу.

Підтримка в нормі рівня вітаміну С також дуже важлива для організму, оскільки це нормалізує вироблення гемоглобіну, укріплює імунітет, підвищує працездатність, регулює ступінь вмісту холестерину.

Для поліпшення мінерального, вуглеводного, жирового, білкового обмінів корисні вітаміни групи В. Крім того, вони покращують процеси кровотворення і є способом профілактики недокрів"я.

Для поліпшення клітинного дихання корисне вживання продуктів, що містять нікотинову кислоту, а для краси і здоров"я нігтів і волосся - вітамін Н.

Проблеми із згортуваністю крові можуть виникнути при недостатньому вживанні вітаміну К, а з травленням і диханням - вітаміну А.

Але не забувайте про те, що для організму шкідливий не тільки дефіцит вітамінів, але і їх надлишок, повідомляє zdravnica-lux.ru.

Зараз ви читаєте новину «Які корисні функції вітамінів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі