пʼятниця, 07 листопада 2008 09:17

Яке харчування найбільше продовжує життя

Яке харчування найбільше продовжує життя
Як правильно харчуватися здогадуються всі, а далеко не всі виконують. Рецепти здорового, правильного харчування, дієти і рекомендації з харчування різноманітні, говорить лікар Борис Скачко. Але не адаптовані до індивідуальних умов рецепти найсмачніших страв не несуть коисті, а іноді можуть стати шкідливими, якщо не вбудувати їх в раціон або режим харчування, здоровий спосіб життя. Шматок найсмачнішого м`яса вранці або увечері, літом або зимою, маленькій дитині або школяру, чоловікові або жінці, вагітній жінці або вже мамі, спортсменові або літній людині, здоровій або вже хворому це, як говорять в Одесі - дві великі різниці.

Основи правильного, раціонального харчування закладаються ще в дитинстві, в сімейних звичках. Із закладеної в дитинстві програми розвиваються і більшість спадкових захворювань. Нам у спадок дісталася відома формула здоров`я. Але, враховуючи сучасні екологічні умови, її краще представити так: "Сніданок з`їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогові, заздалегідь перебивши апетит полуднем". Враховуючи особливості сучасного 1-2-х разового харчування такий вид харчування принесе людям більше користі.

Ця система може бути застосована до людей середнього віку. У харчуванні є парадокс - що менше витрати калорій, то частіше, але менш калорійними порціями необхідно харчуватися. Тому чоловікам, позбавленим сьогодні інтенсивної фізичної праці, необхідно їсти 4 рази, жінкам краще приймати їжу 5 разів (у прекрасної статі частіше реєструється дискінезія жовчного міхура), дітям до 14 років і дорослим після 60 років - 6 разів, за наявності серцево-судинних захворювань в будь-якому віці - 7 разів, охочим схуднути - 8 разів на добу. При цьому процес травлення і стан всього організму можна оптимізувати, привести у відповідність індивідуально підібраними засобами рослинного походження.

Але обмежувальна дієта (по одному з тверджень) - це надійний спосіб зберегти хворобу до старості. Дієтична їжа, приготована по самих кращих рецептах тільки в тому разі стане ліками, якщо вона не тільки по складу стане повноцінною, але і зможе повноцінно засвоїтися, потрапить в організм в потрібний час і в потрібній кількості. За певних умов, поєднанні продуктів в одній страві, їх чергування протягом дня, дієтичне харчування може бути не тільки джерелом необхідних компонентів, але і стати активним лікувальним засобом.

Правильне, раціональне, здорове харчування - невід`ємна складова частина здорового способу життя. Запорука правильного фізичного розвитку у дітей, забезпечення високої працездатності чоловіків і жінок середнього віку, збереження достатньої працездатності при природному старінні організма, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Яке харчування найбільше продовжує життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі