На думку дослідників, це пояснює, чому в розвинених країнах, де багато жінок віддають перевагу низькокалорійній їжі, хлопчиків народжується менше ніж дівчаток. Такі висновки з"явилися підсумком спільних досліджень фахівців університетів Ексетера і Оксфорда, повідомляє Бі-Бі-Сі.
Всього фахівці опитали 740 жінок, що чекають першу дитину, і отримали опис їх дієти до і в перші тижні вагітності. Так, з"ясувалося, що 56% опитаних, які не захоплювалися підрахунком калорій в період, передуючий зачаттю, чекають народження хлопчиків. Серед жінок, що строго стежать за дієтою, на хлопчиків можуть розраховувати тільки 45%.
За останні 40 років в індустріальних країнах, у тому числі і у Великобританії, спостерігалося незначне, але стійке скорочення частки хлопчиків, які народжуються. Інші дослідження показували, що в тих же самих країнах споживають все менш калорійну їжу і все частіше пропускають сніданок.
На прикладі тварин, учені давно відмітили, що більше чоловічих особин народжується в умовах достатку ресурсів, тоді як при недоїданні часто спостерігається зворотна картина. Цей феномен був детально вивчений на конях, коровах і оленях, а також на деяких безхребетних.
З інших проведених раніше наукових експериментів також відомо, що розвитку чоловічих ембріонів сприяє рівень глюкози в організмі жінки, який підвищується після сніданку. Якщо сніданок пропущений, то рівень глюкози падає, і жіночий організм може сприйняти це як свідоцтво браку їжі.
В той же час учені не радять майбутнім мамам морити себе голодом в спробах впливати на формування статі своєї дитини, оскільки це може зробити негативний вплив на стан її здоров"я надалі, повідомляє NEWSru.ua.
Коментарі