субота, 15 листопада 2008 18:07

Яка музика стимулює кровообіг

Яка музика стимулює кровообіг

Прослуховування улюблених композицій може принести користь серцево-судинній системі - до такого висновку прийшли кардіологи з медичної школи університету Меріленду (UniversityofMarylandSchoolofMedicine). Учені заявляють, що їм вперше вдалося показати зв"язок між "слуховими" емоціями і кровопостачанням на фізіологічному рівні.

Для участі в "музичному" дослідженні були відібрані некурящі добровольці (70% - чоловіки, 30% - жінки), середній вік яких склав 36 років. Всі вони піддавалися вибірковому спостереженню на кожній з чотирьох стадій експерименту.

У першому раунді учасникам давали прослуховувати мелодії, які вони самі відзначили як улюблені, а в другому, навпаки, піддавали невеликим тортурам - примушували слухати дратівливі композиції. Третій етап випробувань полягав в прослуховуванні спеціально відібраної релаксаційної музики, в ході четвертого показували комедійні відеозаписи - посміятися.

У всіх випадках учені фіксували емоційний стан піддослідних, а в ніч перед прослуховуванням - робили контрольні виміри розширення судин (flow-mediateddilation).

Останній тест мав за мету вимірювання ультразвуком пропускної спроможності плечової артерії. Що, у свою чергу, допомагає визначити, як внутрішня поверхня кровоносних судин реагує на подразники - ліки, наприклад, або "природні" фізіологічні зміни, пов"язані з проявом емоцій. Чим ширший "протік" - тим краще для організму.

Що ж з"ясувалося? Після прослуховування радісної музики діаметр судин піддослідних збільшився в середньому на 26% в порівнянні зі "звичайним" станом, а після дратівливої - зменшився на 6%. Гумористичний і розслабляючий сеанси також пішли на користь - перший підвищив пропускну спроможність на 19%, а другий - на 11%.

До речі, цікаві люди ці американці: найбільш "позитивною" мелодією для них виявилася кантрі. Зате хеві-метал майже всім добровольцям очікувано доставив проблеми. Втім, на думку керівника експерименту Майкла Міллера (MichaelMiller), для іншої групи учасників результати могли б опинитися якщо не протилежними, то сильно відмінними.

У чому тут секрет - не зовсім зрозуміло. "Словами це не опишеш, оскільки у кожному окремому випадку відчуття дуже індивідуальні. Для одного це може бути ритм, а для іншого - щось ще, але серцево-судинна система ясно реагує на музику", - пояснює свою позицію американець.

Результати дослідження були представлені на щорічній науковій сесії Американської кардіологічної асоціації (AmericanHeartAssociation) в Новому Орлеані, повідомляє Membrana

Зараз ви читаєте новину «Яка музика стимулює кровообіг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі