середа, 14 травня 2008 16:14

Як зміцнити кістки

Ми всі знаємо, що таке остеопороз, якраз він є причиною того, що ми не можемо дозволити собі ходіння на каблуках, адже будь-який необережний рух, вірніше крок, можуть стати причиною досить серйозних наслідків, наприклад, перелому. Максимального розвитку жіночі кістки сягають до тридцяти п"яти років, після цього слід ретельно стежити за їх збереженням.

Безумовно, найбільшу ефективність у профілактиці має споживання кальцію. Щоб його рівень в організмі не порушувався, необхідно забезпечити його щоденне надходження в організм в кількості 700-800 міліграм щодня. А в період вагітності і лактації ця норма повинна бути удвічі більше.

Збільшення норм кальцію відбувається і з віком. Але, для кращого засвоєння кальцію потрібна певна кількість вітаміну D, в нормі це повинно складати три міліграми, а в період вагітності – десять. Допомагає засвоєнню кальцію і лактоза, і фосфор, який приймається в балансі з кальцієм, тобто вони повинні бути в рівній пропорції.

А ось негативно впливають на засвоюваність кальцію наші шкідливі звички, такі як алкоголь і куріння. Джерелами кальцію для організму можуть служити і спеціальні харчові добавки, що містять в своєму складі і вітамін D, і певні продукти харчування. Якщо говорити про це детальніше, то до таких продуктів відноситься молоко і молокопродукти, а також зелень – кріп, шпинат і петрушка.

А вітамін D можна заповнити за рахунок риби, яєць, круп, ну і, звичайно ж, не забувати про сонце. Якщо ж вимивання кісткової тканини вже почалося, то слід повністю відмовитися від вегетаріанської дієти, оскільки рослинна їжа не здатна забезпечити організм достатньою кількістю природного кальцію, та і кальцій, який одержаний з тваринною їжею, набагато легше засвоюється, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Як зміцнити кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі