субота, 15 лютого 2020 10:25

Як живе перша "людина з пробірки"

15 лютого 1969 року науковець з Кембриджського університету Роберт Едвардс вперше здійснив штучне запліднення людської яйцеклітини. Перші експерименти з позаматкового зачаття лікарі розпочали проводити на півтора десятиліття раніше. Тоді репродуктивність досліджували на мишах. Отримані результати допомогли науковцям створити методику для штучного запліднення людини.

Ще майже 10 років Роберт Едвардс витратив на експеременти над людською яйцеклітиною. Вперше екстракорпоральне запліднення провів в невеликому місті Оулдгомі в Англії. 25 липня 1978 року народилась перша "дитина з пробірки" Луїза Браун. Дівчинка з вагою 2,608 кг з'явилась на світ шляхом кесаревого розтину. 9 років до того батьки дівчинки безуспішно намагалися завести дитину.

Автор: Getty Images
  Луїза Браун з батьками
Луїза Браун з батьками

Фразу "дитина з пробірки" можна вважати помилковою, оскільки біоматеріали Луїзиних батьків поєднали у чашці Петрі, а не пробірці. Через чотири роки сім'я Браунів зачала ще одну доньку завдяки ЕКЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені зможуть обирати стать майбутньої дитини

За словами Луїзи, життя її батьків було непростим. Їм постійно надокучала преса, вони не могли жити спокійно через надмірну увагу суспільства. Родина була змушена часто подорожувала, аби показувати свою доньку всьому світу.

Луїза виросла без відхилень і сама народила двоє дітей без допомоги ЕКЗ. Відповідно стала однією з перших у світі "мам з пробірки". 5 років тому жінка опублікувала автобіографічну книгу "Моє життя як першої у світі дитини "з пробірки".

Автор: fresher.ru
  Луїза Браун з Робертом Едвардсом
Луїза Браун з Робертом Едвардсом

Завдяки відкриттю Роберта Едвардса у світі народилося більше мільйона дітей. За свої дослідження у 2010 році він отримав Нобелівську премію з медицини. Клініка у якій здійснили перше успішне запліднення ще досі функціонує.

У Чернівецькій лікарні 28 вересня народилися сіамські близнюки. Діти мали одне тіло на двох, дві руки, дві ноги, два хребти, але одне серце. Немовлята померли за тиждень

Зараз ви читаєте новину «Як живе перша "людина з пробірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі