субота, 05 квітня 2008 12:48

Як зберегти здоров"я на дачі

Як зберегти здоров"я на дачі

Почалися дачні роботи. І дачники прагнуть за вихідні переробити всю роботу, ризикуючи надірватися. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам цього уникнути.

Якщо після ударної роботи на грядці спина починає "гудіти", з"являється скутість рухів, біль в поясниці, відразу ж зменшіть трудовий запал, а то і зовсім припиніть роботу. "Звичайно, якби ви тренували спину протягом зими, то проблем було б менше, - говорить фізіотерапевт Марина Никіфорова. - Але якщо ви цього не робили, то слідуйте хоч би декільком правилам, щоб уберегти спину від "зриву".

- Садячи розсаду, не стійте довго в одній і тій же позі, а переміщайтеся, не робіть різких рухів: переносьте тяжкість тіла з однієї ноги на іншу. - Якщо потрібно переставити що-небудь важке, повертайтеся тільки після того, як підняли вантаж.

- Відра наповнюйте на 2/3 і піднімайте із землі без ривків.

- Влаштовуйте перерви в роботі. При цьому є походіть, розімніться. Можна полежати або зручно посидіти декілька хвилин.

- В кінці робочого дня непогано повисіти на турніку, щоб розтягнути м"язи хребта і звільнити нервові закінчення.

Допрацювавшись "до ручки", тобто до радикуліту, не намагайтеся лікуватися одними фіналгонами або вдаватися за допомогою до сумнівних мануальщиків. Перш за все, підіть до лікаря. Фахівець визначить, що у вас: утиск або, не дай Бог, грижа. І якщо в першому випадку достатньо масажу і гімнастики, то в другому без серйозного лікування не обійтися.

Ще одна проблема дачників, вірніше, дачників - стан шкіри на руках. "Наші жінки на дачі пестять і леліють кожен паросток або кущик, а ось руки свої не бережуть, - говорить лікар-дерматолог Олена Філіпченко. - Кращий захист рук при роботі на грядці - це гумові або бавовняні рукавички, але і про креми і маски не потрібно забувати".

- Перед роботою змастіть руки товстим шаром захисного крему і дайте йому убратися. Потім надіньте рукавички. Після роботи змийте крем теплою водою з рідким милом і ввітріть живильний крем. Якщо немає гарячої води, не лінуєтеся її нагрівати.

- Бруд з дрібних тріщин вимиє ванна з лимонним соком або гелем для тіла, сіллю і розчином оцтової кислоти, в яку опустіть руки на 10 хвилин.

- Після скопування або прополки пальці втомлюються і починають боліти. Щоб біль пройшов, робіть вправи для рук по 10 разів на кожну: спочатку пообертайте кистями рук, потрясіть ними. Так відновлюється капілярний кровообіг. Потім стискуйте до упору пальці в кулак, потім, навпаки, розтискайте, немов струшуєте залишки води з кінчиків пальців. Випрямите долоню, згинайте по черзі всі пальці: від мізинця до великого, і так же розгинайте, повідомляє Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Як зберегти здоров"я на дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі