неділя, 24 серпня 2008 16:27

Як за одну ніч поліпшити настрій

Як за одну ніч поліпшити настрій
Тільки одна ніч без сну збільшує кількість хімічного допаміну в мозку, допомагаючи людині не спати, не дивлячись на втому. Багато амфетамінів підвищують гормон допамін і збільшують фізичну енергію, потенційно пояснюючи причину емоційної бадьорості після безсоння. Проте неврологи додають, що високі концентрації допаміну не компенсують пізнавальні дефіцити, викликані браком здорового сну.

Американські учені Національного інституту зі зловживання ліками та Пенсільванського університету знайшли, що позбавлення сну у добровольців підвищувало допамін в двох мозкових структурах - в стріатумі, що залучений в спонукання та нагороду, і в таламусі, відповідальному за відчуття настороженості. Нейробіологічні ефекти безсонної ночі полягають у дії рецепторів допаміну, що намагається компенсувати недолік розумового і фізичного відпочинку за рахунок поліпшення настрою та емоційної енергії. Проте при цьому погіршується виконання пізнавальних завдань мозку, порушується увага і пам"ять. Подібні властивості мозку спостерігаються у людей, які приймають стимулятори проти сонливості та пацієнтів з хворобою Паркінсона, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Як за одну ніч поліпшити настрій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі