субота, 26 квітня 2008 12:05

Як створити власну ідеальну дієту

Як створити власну ідеальну дієту

Книг з дієти вже більше ніж зірок на небі, а магазини все поповнюються новинками. Чи може "система для всіх" допомогти скинути вагу саме тобі? Адже вона не враховує твоїх звичок в харчуванні.

Як показало недавнє дослідження, більшість жінок не дотримуються опублікованих стратегій схуднення. Статистика стверджує, що лише 9% з тих, хто сидить на дієті, дійсно худнуть і утримують свою вагу протягом року, більше 34% - повніють, 47% - залишаються при своїх кіло. Дієтологи, та і лікарі інших спеціальностей, в своїх рекомендаціях одностайні: краще всього працює та дієта, яку ми придумуємо собі самі. "Вибери зі всіх існуючих схем декілька перевірених принципів, які підходять тобі з ряду причин, і упровадь їх в свою власну систему", - радить Лайза Янг, професор з Нью-Йорка. Це дозволить тобі не пристосовувати апетит під чіткий регламент, а органічно вписатися в правила походу на кухню.

Що добре Клавдії Петрівні, то для тебе може мати абсолютно зворотний ефект. Увага: в деяких випадках на дієту сідати не можна категорично! Насамперед це стосується вагітних і жінок, які годують груддю, дітей і підлітків, особливо в період статевого дозрівання. Хочеш схуднути якнайскоріше або зберегти свою фігуру витонченою на довгі роки? Швидкі дієти дозволяють скинути декілька кілограм майже блискавично, але з їх завершенням колишня вага і об"єм так само стрімко повертаються. Хочеш довготривалих і стабільних результатів? Втрачаючи не більше 500-700 г в тиждень, повністю перебудовуєш організм і нормалізуєш обмін речовин. На прикладі найпопулярніших дієтичних принципів ми покажемо тобі, як можна змусити їх працювати на себе.

Перехитри спокуси

Формула:
Більше білка + об"єм
Тебе запросили в ресторан, а там стільки смачного! Не панікуй: перед походом з"їси що-небудь білкове (наприклад, горіхи) і об"ємне (свіжі фрукти). Потім сміливо можеш замовляти ріденький супчик або салат.

Формула:
Щоденник харчування + перекуси
Плануй свій раціон, навіть якщо знаєш, що поїсти по-людськи часу не буде. Але твоя здатність передбачити - вже половина перемоги. Зроби запас: візьми з собою яблук, кинь в сумочку упаковку соку. Це напевно краще, ніж в поспіху ковтати бутерброди.

Формула:
Менше вуглеводів + більше протеїнів
Віддай перевагу овочам, а не солодощам і білому хлібу. Хіба не принадне асорті з помідорів, морквини, паприки? А тонкий шар нежирної шиночки на скибочці житнього хліба? Можна і насіннячок в салат додати, і яйцем, звареним круто, організм побалувати.

Формула:
Більше білка+ об"єм
Велику частину твоєї тарілки повинна займати низькокалорійна їжа, де вдосталь клітковини, вода і нежирний білок. Ти вже знаєш, що це - креветки, овочі, пісне м"ясо і фрукти.

Формула:
Щоденник харчування + об"єм
Всі вже сплять, і ніхто не помітить твого злочину? А холодильник у згоді з тобою і свідком не вважається? Негайно пригадай про щоденник. Скільки записів в нім з 18.00? А в скільки зайвих кіло це обернеться? Якщо таємне бажання пожувати непереможно, обмежся жменею попкорну перед телевізором або згризи морквину. А лучше-попий води.

Це працює

Контролюй розмір порції.
Будь обережна з об"ємами: 90 г нежирного м"яса за розміром повинні бути з колоду карт, рибу порівняй з банкнотой в 50 гривень, сиру з"їси з великий палець - це грамів 30.

Додай цінне в улюблене блюдо.
Курку або креветки можна чудово комбінувати з макаронами, спагеті і соусами. У геркулесовій каші буде не зайвою жменя горіхів. Перш ніж намазати варення на тост, поклади на хлібець трохи знежиреного сиру.

Заміни тверде рідким.
Тобто тверду їжу - мюслі і соками (коктейлями). З цими продуктами дуже легко контролювати свої порції. Таким методом можна обійтися навіть без підрахунку калорій: вони самі зменшуються чарівним чином. Дієтологи з"ясували, що жінки, які практикують 1-2 коктейлі в день замість їжі, "танули" в місяць на 2 кг більше, ніж їх конкурентки, що "сидять" на тих же калоріях, але отримуваних з твердою їжею.

Зроби по-своєму.
Рахуй свої мюслі або сік повноцінною їжею, коли зголоднієш. Осел - це не лань, а 3 г волокон, 10 г білка і 3 г насичених жирів - не калорії, якщо слідувати цим корисним принципам. Як обід у поєднанні з мюслі і соком це може бути салат, нежирний соус і щось з фруктів. Все разом не повинно перевищувати 220 ккал. Як перекус. Між сніданком, обідом і вечерею такої кількості калорій буде забагато. Тому якщо "перекус" о 4-5 пополудні, то скороти його наполовину.

Заведи "харчовий" щоденник.
Письмовий метод дозволить тобі викрити багато поганих схильностей. Коли записуєш те, що їси, чомусь починаєш їсти менше. Дослідження показують, що ведення щоденника зменшує кілограми ефективніше, ніж зарядка!

Зроби по-своєму.
Плануй те, що і скільки ти з"їси за день. При цьому святкуй кожну, навіть маленьку перемогу. Купи наклейки з тиграми/зірочками/корабликами (непотрібне викреслити). Наклеюй їх в щоденник кожного разу, коли ти, наприклад, з"їла ненависну раніше капусту брокколі. Це називається позитивною мотивацією. А крім того - ще один твій крок до успіху, повідомляє Prevention.

Зараз ви читаєте новину «Як створити власну ідеальну дієту ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі