четвер, 04 вересня 2008 09:10

Як просто нормалізувати тиск

Як просто нормалізувати тиск
Доведено наукою: люди, яким доступні не всі блага цивілізації, живуть довше і краще за останніх.

Ходити сходами пішки набагато корисніше, аніж кататися на ліфті - це річ цілком очевидна. Проте підйомники в супермаркетах і ескалатори в метро як і раніше переповнені, і особливого напливу охочих оздоровитися на сходинках не спостерігається. Щоб зробити сенс ходіння сходами менш ефемерним і конкретизувати користь цього заняття для нашого здоров"я, учені провели такий нескладний експеримент.

Протягом декількох років вони спостерігали за людьми, які працюють в будівлях без ліфтів, регулярно знімаючи їхні основні показники. З"ясувалося, що постійне ходіння сходами значно скорочує жирові відкладення, тонізує м"язи і нормалізує кров"яний тиск без всяких додаткових навантажень і дієт. До того ж, серед тих, кому підніматися сходами доводилося регулярно, смертність була нижча середньої по країні аж на 15%.

Це спостереження особливе актуально для сучасних клерків і менеджерів, які проводять велику частину дня сидячи за комп"ютером. Три-чотири пробіжки сходами на добу цілком компенсують сидячий спосіб життя, і це підтвердила ще одна група дослідників з Женевського інституту медицини, яка провела ще один експеримент. Медики попросили 77 своїх колег, які займаються науковою діяльністю, користуватися виключно сходами протягом трьох місяців.

Після закінчення 12 тижнів, учені заміряли показники цих людей, і ось які результати вони отримали. Об"єм легенів у пацієнтів збільшився в середньому на 8,6%, а об"єм талії, навпаки, зменшився - на 2%, на 2% також впали вага і об"єм жирових відкладень, на 2,3% - кров"яний тиск, на 3,9% - рівень холестерину, повідомляє DailyMail. І це в такі короткі терміни. Помножте ці цифри хоча б на чотири та уявіть, яких результатів можна досягти за рік.

"Це дослідження - далеко не сенсація, проте воно допоможе багатьом зайнятим людям підтримувати себе у формі без особливих часових та грошових витрат", - говорить кардіолог професор Адам Тіммінс.

Ще один доказ на користь ходіння сходами наводять учені з Великої Британії, які дослідили дію регулярних навантажень на розвиток скелета. За їхніми даними, такі вправи, як стрибки, присідання і ходіння сходами укріплюють кістки і бережуть нас від таких напастей, як остеопороз та різні травми. Причому у чоловіків ходіння сходами позитивно позначається на загальній масі скелета, а у жінок особливо укріплює хребет та кістки тазу. Адже саме ця область найбільше страждає від вікових змін і травм, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Як просто нормалізувати тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі