пʼятниця, 16 травня 2008 12:05

Як правильно вибрати спортивне взуття

Як правильно вибрати спортивне взуття
Більшість спеціалізованих магазинів спортивного взуття мають своїх консультантів, які вам допоможуть. Але ви отримаєте перевагу, якщо будете хоч трохи знати про свої ноги. Ось декілька порад експерта, до яких варто прислухатися перед тим, як купувати нове взуття..

1. Не варто робити взуття універсальним. Взуття для ходьби повинне бути жорсткіше. Взуття для бігу гнучкіше і мати додаткові вставки, щоб пом"якшувати сильні удари. Якщо ви хочете і бігати, і ходити, купіть дві різні пари.

2. Вивчіть свою ногу.

Один зі способів дізнатися форму ноги - провести "мокрий тест": намочіть ногу, потім наступіть на листок грубого паперу і обведіть відбиток. Ну, або просто подивіться, де найбільше зносилися ваші останні черевики.

Якщо відбиток показує всю підошву вашої ступні, з невеликим вигином всередину або зовсім без нього - або якщо ваше взуття зношене по всьому внутрішньому краю - це означає, що у вас низький підйом ноги або плоскостопість, а ви схильні до клишоногості - ваша нога при ходьбі завертається. Клишоногість може викликати додатковий знос на внутрішній стороні підбору і внутрішній частині шкарпетки. Вам бажане взуття з можливістю контролю руху і максимальною підтримкою.

Якщо відбиток ноги показує лише частину вашої шкарпетки і п"яти з вузьким з"єднанням між ними, або якщо ваше взуття зношується перш за все по зовнішньому краю - у вас високий підйом. Шукайте взуття, яке пом"якшувальне удари і з м"якою прокладкою підошви.

У вас нейтральний підйом, якщо ваш відбиток має помітний вигин всередину і ваше взуття зношується рівномірно. Шукайте "стабілізуюче" взуття, яке сполучає в собі належні пропорції підтримки і пом"якшення.

3. Почастіше вимірюйте свою ногу. "Те, що розмір ноги не змінюється у дорослих - це міф", - говорить Стівен Рейкен, доктор медицини. "Він змінюється з віком, так що вам варто вимірювати ногу двічі в рік. Крім того, розміри відрізняються у різних брендів, тому дивіться на те, як сидить взуття на вас, а не на його розмір".

4. Купуйте ближче до кінця дня. Ноги набрякають протягом дня; також вони збільшуються, коли ви ходите або бігаєте, так що вам необхідно вибирати взуття за максимальними параметрами.

5. Захопіть свої шкарпетки - ті, в яких плануєте бігати або ходити.

6. Не думайте, що взуття розноситься. Взуття для ходьби і бігу повинно бути зручним відразу.

7. Використовуйте "правило великого пальця". Між переднім краєм вашого великого пальця ноги і краєм взуття повинне бути 1.1 - 1.2 см - це зразково ширина великого пальця.

8. Навчіться розуміти навороти. Деякі моделі взуття для бігу виглядають як устаткування для космічної місії, а не для пробіжки парком, але частина цих "прикрас" насправді виконує корисні функції. Прозорі вставки, наповнені гелем, фреоном або повітрям забезпечують додаткове гасіння ударів, також як і штучки, що нагадують пружини. Такі функції особливо корисні для тих, хто відчуває біль в п"яті Але для людей, у яких легко підвертається кісточка, вони не дуже підходять, оскільки взуття з посиленим гасінням ударів зазвичай має і гірше зчеплення із землею.

9. Не переплачуйте - і не прагніть заощадити.

10. Замінюйте взуття вчасно. Середню пару взуття для бігу потрібно міняти через 560-640 кілометрів використання. Як тільки задня частина каблука стирається, або ж пара стає незручною, або погано підтримує ногу, пора знову відправлятися у магазин.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно вибрати спортивне взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі