четвер, 24 липня 2008 14:24

Як правильно спати

Потреба уві сні є абсолютною для людини, як, втім, і для всіх інших представників тваринного світу. Під час сну в мозку і у всьому організмі протікає безліч активних процесів, зокрема, виробляються гормон росту і статевий гормон тестостерон, що відповідають за ріст і статевий розвиток людини.

Звичайна середня норма сну складає 7-8 годин, хоча індивідуальна потреба уві сні може коливатися від 3 до 12 годин. Наприклад, Наполеон спав 4-6 годин на добу, а Ейнштейн, навпаки, любив довго поспати, так само як і багато інших обдарованих осіб.

При цьому час сну, необхідний конкретній людині - величина майже постійна. Хоча сьогодні ви можете спати довше, ніж завтра, залежно від обставин, проте кількість годин сну за тиждень або місяць майже одна і та ж - різниця від тижня до тижня зазвичай не перевищує півгодини.

Фахівці розрізняють два типи сну: "швидкий" (з сновидіннями) і "повільний" (без сновидінь). Визначити, чи бачить людина сон, можна навіть без спеціальної апаратури. Потрібно просто постежити за його закритими очима. Якщо очні яблука швидко рухаються під повіками, то чоловік бачить сон.

Якщо його розбудити у цей момент, то він зможе достатньо детально розповісти зміст сновидінь. Зазвичай за ніч реєструється 5-7 епізодів швидкого сну загальною тривалістю 1,5-2 години. "Повільний" сон також неоднорідний і ділиться на 4 стадії, кожна з яких має свої важливі фізіологічні особливості, хоча і не помітні без відповідної апаратури.

Сон і сновидіння до цих пір залишаються одними з найменш вивчених областей людської психіки. У наш час навряд чи хтось візьметься стверджувати, що ми бачимо сни по велінню бога сновидінь Морфея, але єдиної науковій теорії виникнення сновидінь як не було, так і немає. Що, певною мірою, пояснює наявність величезної кількості гіпотез і марновірств, що стосуються сновидінь.

Найбільш поширеними, якщо говорити про спробу наукового пояснення цього феномена, на сьогоднішній день є дві гіпотези, сформульовані колись в працях Карла Густава Юнга і м. С. Сечєнова. Згідно з першою, в снах відбиваються образи і враження, відображені в несвідомому і генетичній пам"яті людини.

Друга базується на тому, що уві сні відбувається хаотичне розгальмування клітин мозку - нейронів, і зміст снів залежить від різних роздратувань, що поступають в мозок сплячого від внутрішніх органів.

Під час сну, коли мозок "відключений" від аналізу зовнішнього середовища, поріг для проникнення імпульсів від внутрішніх органів знижується, і людина може сприймати ті з них, які в безсонному стані сприйняттям "ігноруються".

Загальні рекомендації по дотриманню гігієни сну:

Кращий спосіб забезпечити хороший нічний сон полягає в точному дотриманні режиму сну. Зокрема, прагніть встати в один і той же час, незалежно від того, скільки Ви спали.

Одним з найбільш ефективних антистресових засобів вважається фізичне навантаження. Кращий час для занять - з 17 до 20 годин, проте у будь-якому випадку слід припинити заняття мінімум за 90 хвилин до сну.

Постарайтеся приймати кофєїномісткі продукти (кава, чай, пепсі-кола, кока-кола і шоколад) не пізніше, ніж за 6-8 годин до сну. Ближче до вечора бажано також скоротити кількість сигарет, оскільки нікотин володіє сильним стимулюючим ефектом. Не варто зловживати і алкоголем: навіть помірні дози можуть істотно зменшити тривалість глибоких стадій сну і зумовити переривистий і неосвіжаючий сон.

Якщо Ви краще висипаєтеся в гостях або відрядженні, то можна припустити, що ваше безсоння - це прояв негативного рефлексу на спальню. У даній ситуації рекомендується змінити обстановку в спальні або перенести її в іншу кімнату.

Спробуйте вирішити проблеми, що накопичилися, до відходу до сну або відкласти їх рішення на завтра.

Уникайте пізньої їжі. В крайньому разі, прагніть не вживати за вечерею продуктів, які викликають газоутворення (горіхи, бобові або сирі овочі). Якщо Ви дотримуєтеся дієти, то перед сном бажано легко перекусити.

Перед відходом до сну регулярно виконуйте дії, направлені на психічне і фізичне розслаблення. Це можуть бути легкі потягування, або тепла ванна для зменшення фізичної напруги, вправи по самонавіянню або прослуховування касет із спокійною музикою для психічного розслаблення. Який би метод Ви не вибрали, дотримуйте даний ритуал кожен вечір, поки він не увійде у звичк, повідомляє medportal.ru.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно спати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі