пʼятниця, 19 грудня 2008 13:48

Як не піддатися паніці в умовах кризи

Як не піддатися паніці в умовах кризи

Стародавні греки використовували слово "криза", щоб описати ситуацію, у якій людина повинна припинити витрачати час на сумніви і починати, нарешті, діяти.

З тих часів сенс слова "криза" не змінився. Кризова ситуація висмикує нас із звичного існування і примушує починати новий етап життя. Все було ніби то добре і спокійно. Жили собі потроху, чай пили. І раптом - починай все наново. Знову, думай, дій, метушися. Не хочеться, страшно. Але доведеться. А навколо - постійно підливають масла у вогонь: з газет, з телевізорів несеться: "Завтра, по прогнозах аналітиків, усіх звільнять, національна валюта девальвуює в N разів, відсотки по кредитах ростуть. Буде погано!".

Перше, що повинна зробити розумна людина в кризовій ситуації, - це не опустити руки.

А друге - проігнорувати тривожні розмови навколо.

Тому що такі розмови абсолютно закономірно виникають в будь-якому суспільстві, невпевненому в завтрашньому дні. Громадська думка потрапляє в стан невизначеності. Коли ми боїмося сотні різних речей, вже незрозуміло, чого ж насправді варто боятися.

Так що ж все-таки робити?

Не опускати руки в кризовій ситуації і не звертати уваги на панічні чутки - порада гарна. Але що конкретно потрібно зробити, щоб нею скористатись? Насамперед - заспокоїтися.

Як заспокоїтися?

Кращий спосіб для цього - прийняти трошки (трошки - це означає мало) алкоголю і навантажити себе фізично. Наприклад, прогулятися швидким кроком кілометрів 5 - 10, доки не втомитеся.

Як вирішувати проблему?

Слід узяти в руки папір з ручкою і детально розписати по пунктах:

- якою є поточна ситуація;

- що відбудеться, якщо події розвиватимуться самі собою, без вашого втручання;

- яких результатів ви б хотіли досягти в цій ситуації.

Потім треба розробити план дій, за яким ви можете перейти з поточної ситуації в бажану. Цей план повинен бути дуже докладним. Важливо врахувати всі можливі варіанти зміни ситуації у відповідь на ваші дії. І придумати, як мінімум, по два варіанти дій у відповідь на кожну можливу зміну ситуації. У результаті повинне вийти дерево рішень: "Якщо я зроблю так, то в результаті я отримаю або А, або В, або С. Якщо ситуація почне розвиватися по щляху А - я чинитиму або так, або так".

Все це краще намалювати у вигляді схеми: кружечків, сполучених стрілками. У такому разі ви матимете можливість наочно побачити стежину, якою зможете крок за кроком прийти до бажаної мети.

Після того, як план дій буде складено, можна ще раз прогулятися. І потім, поглядаючи час від часу на той розділ своїх записів, в якому ви описали, що трапиться, якщо дозволити ситуації розвиватися самій по собі, починайте робити те, що змінить ситуацію в бажану для вас сторону.

Протистояти проблемам буває дуже важко. Але за вас це робити, на жаль, ніхто не буде. А ось допомогти, підтримати - люди можуть. Тому в критичні моменти є сенс телефонувати, приїжджати до друзів і рідних. І розмовляти з ними. Від цього з ними нічого не станеться, а ви матимете підтримку.

Сергій Шварацький, Панічні настрої: як не піддатися

medportal.ru

Зараз ви читаєте новину «Як не піддатися паніці в умовах кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі