пʼятниця, 26 вересня 2008 14:51

Як не нашкодити собі дієтою

Дієта — не це голодування
У жодному випадку не можна голодувати, відчуття голоду — перший ворог того, хто худне. Просто потрібно змінити характер харчування, з"їдати більше складних вуглеводів, але менше жиру і простих вуглеводів. При цьому якщо вас шалено тягне, наприклад, на солодке, дозвольте собі з"їсти 20 г цукерок або печива, щоб уникнути зриву. Головне зрозуміти, що при переході на правильний режим харчування ви схуднете без голоду і жорстоких самообмежень. Потрібно отримувати достатню кількість поживних речовин, але не переїдати. Коли така система стане нормою життя, невеликі відхилення — наприклад, святкове гуляння — не принесуть особливої шкоди.

Одноманітність недопустима
Навіть немовлятам, які харчуються материнським молоком, вже з чотирьох місяців починають давати прикорм, розширюючи раціон. Ну а доросла людина повинна постійно стежити за тим, щоб її харчування було повноцінним і різноманітним. Їсти можна все, але в міру.
В міру!
Як би продукт не був корисний, його потрібно вживати в певній кількості. Наприклад, сир — багате джерело поживних речовин, але не можна з"їдати більше 100 грамів на день, інакше ви отримаєте надмірну кількість кальцію, який почне відкладатися в хрящах. Це відноситься і до інших продуктів.

Харчування повинне залишатися максимально різноманітним.

Баланс
При нормальному харчуванні треба прагнути дотримувати наступний баланс: 90—100 г білка, 90 г жиру і приблизно 250—400 г вуглеводів щодня. Щоб схуднути, потрібно зменшувати кількість їжі, що з"їдається, пропорційно, прагнучи зберігати вказане співвідношення.

Зовсім без жирів не можна.
Не можна зовсім виключати з раціону жири. У них розчиняються жиророзчинні вітаміни, необхідні для нормальної роботи організму, у тому числі і для того, щоб в порядку залишався і зовнішній вигляд шкіри.

Не всі вуглеводи однаково шкідливі
Багато дієт вимагають скоротити кількість вуглеводів і вимога ця більш ніж справедлива. Необхідно відмовлятися від легкозасвоюваних вуглеводів — це цукор, кондитерські вироби, мучне. В той же час, в раціон обов"язково повинні входити продукти, що містять складні вуглеводи, харчові волокна (клітковину): овочі, фрукти, каші, невелику кількість хлібу, повідомляє Не Болей.
Зараз ви читаєте новину «Як не нашкодити собі дієтою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі